23948sdkhjf

Hushållen allt mer pessimistiska

Svensk Handels hushållsbarometer visar att den negativa syn hushållen hade tidigt i höstas 2003 angående sina inköpsplaner förstärktes under årets sista tre månader.

De höjda kommunal- och landstingsskatterna påverkar hushållens konsumtion mest negativt och hårdast drabbat blir hushållen i Stockholmsregionen. Göteborg med sin exportbaserade industri är fortfarande den mest optimistiska regionen.

"Skillnaden mellan hur hushållen i storstäderna och övriga Sverige ser på sina framtida inköpsplaner har ökat under hösten och det är tydligt för fjärde kvartalet att det finns en större optimismen inför framtiden i storstäderna jämfört med övriga landet. Främst gäller det i Malmö, men också i Göteborg och i viss mån även i Stockholm", skriver Svensk Handel i ett pressmeddelande. Men generellt har hushållens ekonomiska situation försämrats och nettotalet (skillnaden mellan optimistiska hushåll och pessimistiska hushåll) för de tre stora städerna i landet har minskat liksom skillnaderna i övriga landet. För Göteborg blev hushållens nettotal 10 mot 13 under föregående kvartal. I Stockolm var motsvarande siffror 0 och 4 och i Malmö 5 och 7.

Vad gäller dagens ekonomiska situation är generellt hushållens inköpsplaner av kapitalvaror övervägande negativa. Göteborg är den enda region där det finns fler hushåll som planerar att köpa kapitalvaror än hushåll som planerar att dra ner på sina köp. De hushåll som planerar att dra ner sina köp är således övervägande i resten av landet och få hushåll planerar också att köpa eller bygga ny bostad.- De höjda skatterna runt om i landet har fått hushållen att bli betydligt mer försiktiga med sina utgifter än tidigare. Det drabbar konsumtionen och kommer också att drabba den svenska handeln på sikt, och det är negativt för hela landet, säger Hans Löwlund, regionchef på Svensk Handel, enligt pressmeddelandet och fortsätter:- Hushållsbarometern bekräftar bara de signaler vi fått under hela hösten, folk är osäkra inför framtiden. Hushållens oro är också sannolikt en av förklaringarna till att julhandeln egentligen inte kom igång på riktigt förrän vid mellandagsrean.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078