23948sdkhjf

"EU kan stå inför politisk kris"

John Palmer, politisk direktör vid The European Policy Centre i Bryssel, varnade på måndagen för att EU kan stå inför en politisk kris.

Palmer talade vid ett seminarium anordnat av finländska dagligvarukoncernen Kesko. Seminariet berörde bland annat verkningar på politik, nationalekonomi och handel som EU:s utvidgning kommer att ha samt företagens sätt att anpassa sig till att ekonomin och marknaderna förändras.

I sitt tal analyserade John Palmer de verkningar som EU:s utvidgning kommer att ha inom politiken, ekonomin och företagsverksamheten.

Han anser att de ekonomiska verkningarna kommer att vara mycket betydande såväl för de nya medlemsländerna som för hela EU. Den ökande välfärden skapar nya företag, hjälper gamla företag att expandera och bidrar till högre sysselsättning.

- De nya medlemsländerna har redan nu en klart snabbare tillväxttakt än EU-genomsnitt, och det finns inte heller några stora brister i fråga om utbildningsnivån eller nivån på kunnandet. Strukturella problem finns det ändå gott om, och det behövs EU-finansiering för reformerna.

Palmer ansåg att det finns ett stort intresse för EU, men om finansieringen tar slut i ett för tidigt skede kan man vänta sig starka reaktioner mot EU.

- EU har också i övrigt allvarliga interna problem. Det är möjligt att tudelningen, som euron och Schengenavtalet är goda exempel på, fortsätter, vilket förhoppningsvis sker på ett behärskat sätt och i en anda av samförstånd. Stabilitetspakten, som en del av valutaunionen, bör prövas i EG-domstolen så att nästa kommission ska ha goda förutsättningar att följa en stram ekonomisk politik, ansåg han.

Palmer trodde också att det är möjligt, men inte önskvärt, att EU får uppleva en administrativ och politisk svacka – eller till och med en politisk kris – innan det går att finna ny politisk energi som behövs för att fortsätta integrationsarbetet.

Keskos koncernchef Matti Honkala, som öppnade seminariet på måndagen, konstaterade att politiken under de senaste åren har påverkat både företagen och medborgarna ovanligt mycket. De stora linjedragningarna kan till övervägande del bedömas positivt och Finlands konkurrenskraft är fortfarande bra.

- Sysselsättningen har emellertid inte förbättrats på önskat sätt. Den privata konsumtionen och de privata investeringarna verkar fortfarande vara halmstrået för vår ekonomi, och de borde förstärkas, sade han.

Enligt Honkalas bedömning öppnar den stigande levnadsstandarden i EU:s nya medlemsländer nya tillväxtmöjligheter för industrin och handeln i Finland, och dessa möjligheter bör utnyttjas också genom att utvidga det inbördes samarbetet till att nå utanför Finlands gränser.

EU:s utvidgning ur Finlands och de baltiska ländernas synvinkel behandlades i paneldiskussionen av överdirektör Anne Brunila från finansministeriet, verkställande direktör Peder Biese från Paroc Oy Ab och verkställande direktör Kalervo Haapaniemi från Kesko Livs Ab.

Anpassningen till förändringar, både i teorin och i praktiken, belystes av professor Joachim Zentes från Saarlands universitet i Saarbrücken och av verkställande direktör Mikael Lilius från Fortum Abp.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.068