Butiker slarvar med grillkyckling
Många livsmedelsbutiker i Uppsala slarvar med hanteringen av grillad kyckling. Ingen av de tio affärer som granskades fick helt godkänt.
Vanligast är slarvet med varmhållningen. Kycklingen får ofta ligga för länge i värmeskåpet och vid för låg temperatur vilket gör det extra gynnsamt för bakterietillväxten, skriver Upsala Nya Tidning.Det var efter att miljökontoret på kort tid fått in anmälningar om misstänkta matförgiftningar på grund av grillad kyckling som inspektörerna beslutade att granska hanteringen i tio Uppsalabutiker.
Ingen butik fick godkänt
- Resultaten var halvdana. Märkningen var mycket bristfällig. Ingen butik fick godkänt. Nedkylningen av den grillade kycklingen klarade ingen på rätt sätt.
Alla butiker kyler ned grillad kyckling då och då eftersom den inte sålts. Kycklingen säljs då nästa dag kall.
- Det är fel eftersom lagstiftningen säger att livsmedel som ska säljas kalla ska kylas ned omedelbart efter värmebehandlingen, säger Karin Svensson till UNT.
Varmhållningen var mycket dålig i vissa butiker. På ett ställe höll värmeskåpet + 30 grader. Reglerna säger att kycklingen ska hålla minst +60 grader.