"Parmalats skuld 110 miljarder"
Den italienska mejerijätten Parmalat, som väntas lämna in sin konkursansökan under tisdagen, har skulder på totalt 12 miljarder euro vilket motsvarar knappt 110 miljarder kronor.
Det skriver Finanza & Mercati, enligt AFX. Bolaget har samtidigt svårigheter att styrka vart omkring 9 miljarder euro eller drygt 81 miljarder kronor har tagit vägen.
Parmalat börsstoppades i Milano på tisdagen sedan kursen fallit med omkring 80 procent. En Parmalat-aktie var vid börsstoppet värd endast 11 cent, jämfört med 2,25 euro för drygt två veckor sedan.
Senast i fredags börsstoppades aktien sedan bolaget förklarade att ett konto med värdepapper och kontanter för 35 miljarder kronor hos Bank of America inte existerade.
Även då rasade aktien, och då var det också uppenbart att finansskandalen var en av de värsta hittills. Den döptes snabbt till Europas Enron, och likheterna med den skandalomsusade amerikanska energijätten är flera. Inte minst på grund av Parmalats komplicerade företagsstruktur, med 130 dotter- och holdingbolag utspridda över världen, vilket försvårar insyn för utomstående granskare.
I dag väntas ska den italienska regeringen presentera en räddningsaktion. Allt för att undvika att leverantörer drabbas. En bondeorganisation hävdar dock att mjölkleverantörerna inte har fått betalt sedan augusti, uppger den svenska lantbrukstidningen ATL.
EU-kommissionen har med skärpa uttalat att den italienska regeringens åtgärder måste stå i överensstämmelse med EU-rättens konkurrensregler. Experter bedömer dock att det endast är begränsade åtgärder som kan komma i fråga, exempelvis kortfristiga lån som ska betalas tillbaka med ränta.
Enligt Financial Times väntas åtgärdsplanen innebära att regeringen kommer att garantera att mjölkbönderna får betalt. Allt för att Parmalats fabriker ska kunna fortsätta att producera, och för att skandalen inte ska drabba alltför många av de drygt 36 000 anställda.
Styrelsen, med företagsdoktorn och nye vd:n Enrico Bondi i spetsen, väntas senare i dag lämna in en ansökan om ett konkursförfarande senare i dag. Italienska rättsregler gör att det antingen kan innebära att bolaget under två år skyddas från att betala tillbaka på lån under två år eller att bolaget styckas upp och säljs under överinseende av italienska industridepartementet.