23948sdkhjf

"Svenska kycklingar mår bra"

Svenska kycklingar mår bra med internationella mått mätt. Men vi tar allvarligt på resultaten från den ännu opublicerade studien från Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, i Skara som visar att kycklingarna kan ha rörelsestörningar, skriver organisationen i ett pressmeddelande sedan Svenska Dagbladet i tre dagar publicerat en serie kritiskt granskande artiklar om branschen.

Svensk Fågel poängterar dock att branschen gör mycket för att förbättra hälsan i besättningarna.

För att motverka eventuella störningar har Svensk Fågel genomfört en rad åtgärder. Dessutom pågår en ny studie på SLU i Uppsala där man förväntas få en tydligare bild av läget samt identifiera orsaken till benproblem och hur benhälsan kan förbättras, skriver organisationen i pressmeddelandet.

- Svensk Fågel har som enda djurslag i Sverige ett eget djuromsorgsprogram som övervakas av Jordbruksverket. Detta har rönt internationell uppmärksamhet och ligger nu till grund när EU utarbetar ett gemensamt djuromsorgsprogram för kycklingbranschen. Vi är stolta över vår svenska uppfödning och arbetar hela tiden med att förbättra oss, säger Maria Donis, tillförordnad vd i Svensk Fågel enligt pressmeddelandet.

Som en följd av resultaten i den pilotstudie som presenterades 2001 initierade Svensk Fågel en studie för att ta reda på om benhälsan hos slaktkycklingarna kan förbättras genom olika närings- och skötselrekommendationer. Denna studie som finansieras av SLF (Stiftelsen Lantbruksforskning) förväntas ge en tydligare bild till orsaken till benproblemen hos enskilda kycklingar. Dessutom hoppas man kunna få fram vad uppfödarna kan göra för att kycklingarna ska må ännu bättre.

- Bedömningen av benhälsan hos kycklingarna bygger på en subjektiv värdering av kycklingarnas sätt att röra sig. Det innebär att man ska vara försiktig med att dra alltför långtgående slutsatser av detta. För att kunna förbättra benhälsan hos kycklingarna behöver vi mer kunskap om problemen och framförallt om de bakomliggande orsakerna, säger Lotta Waldenstedt, forskare vid SLU i Uppsala och ansvarig för den nya studien, enligt Svensk Fågel.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062