Kritik mot eurouppgörelse
Nu kritiseras regeringens handlingsplan för övergång från kronor till euro, som bland annat innehåller en frivillig uppgörelse om att handeln och resturanger ska frysa priser i två månader och märka varor med både kronor och euro i tio månader.
En av kritikerna är Ulf Holm, ledamot i riksdagen för miljöpartiet de gröna.
Det gällde till exempel prisinformation i skyltfönster, extrapriser, och prisinformation i butiker med datakassor. Men handeln bröt regelmässigt mot överenskommelserna, vilket Konsumentverket påpekade gång på gång. Till slut införde regeringen 1991 en särskild lag om prisinformation, skriver han.Ulf Holm anser att regeringen är uppenbart trängd i EMU-frågan:
Därför försöker man komma med något som verkar positivt men som i verkligheten inte betyder någonting. Den oroas av opinionssiffrorna och den ekonomiska utvecklingen i Euroland. Samtidigt är regeringen trängda internt när många tar illa upp av den munkavle som satts på ledande socialdemokrater inför folkomröstningen. Ulf Holm anser dock att regeringens otur i EMU-frågan håller i sig:
Samma dag som man presenterar en överenskommelse med Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare (SHR) om att de inte ska höja priser om euron införs klagar en rad skatterevisorer på DN debatt på att stora delar av branschen inte ens klarar av att följa de lagar som finns. Regeringen kanske skulle behöva en överenskommelse med hotell- och restaurangnäringen om att de ska betala skatt, skriver Ulf Holm.