Stopp för strömmingsexport
Strömming och Östersjölax får från och med nästa månad inte exporteras till andra EU-länder än Finland. Orsaken är för höga halter av dioxin.
Undersökningar har visat att halterna av dioxin i fisken varierar kraftigt. I strömming och lax bedöms de kunna vara så höga att de överskrider EU:s gränsvärden, skriver Livsmedelsverkets tidning Livsviktigt.
Resultaten har stor spännvidd. Viss strömming innehöll 20 pikogram dioxin per gram fiskkött. EU:s gränsvärde är 4. Men strömming fångad på annat håll hade halter på bara 2 pikogram, skriver Dagens Nyheter.
Däremot får annan fisk som aborre, gädda och torsk säljas i hela EU.
Skälet till att Sverige och Finland fått undantag är att det i dessa länder sedan länge finns kostråd om fet Östersjöfisk. Svenskar uppmanas att bara äta sådan fisk en gång i veckan. Kvinnor i barnafödande ålder bör vara särskilt återhållsamma.