Salmonella i kalkon dödade två
- De personer som avlidit var sköra och slogs ut av en mycket liten smittdos, säger ställföreträdande chefsöverläkare Brith Christenson på Karolinska sjukhuset till tidningen Expressen. Köttet kom från ett parti på ett ton som sålts till storhushåll i Sverige.Köttet kommer från storhushållsgrossisten Jeppsson&Co och enligt Expressen har det sålts till 93 restauranger och vårdinrättningar. Företaget arbetar nu med att underrätta alla köpare om vad som hänt.Oöppnade förpackningar ska sändas till miljöförvatningen i Stockholm, redan öppnade måste förstöras.Veterinärråd Håkan Stenson på livsmedelsverket säger till Dagens Eko att den speciella salmonellakontrollen som måste göras vid import bara gäller rått kött. Den rökning som gjorts i Frankrike borde ha dödat på bakterierna.- Därför misstänker vi att smittan kommit i ett senare skede, eventuellt vid paketeringen.Miljöförvaltningen har tagit hand om återstoden av partiet på drygt 400 kilo.