23948sdkhjf

- EU har gett billigare mat

Jordbruksminister Margareta Winberg, känd EU-motståndare, erkänner nu att medlemskapet i unionen har gett Sverige lägre matpriser.

I en undersökning som publiceras senare idag visas att maten i reela termer blivit 21 procent billigare sedan 1990. I faktiska priser har nedgången varit tre procent.I en debattartikel i Dagens Nyheter skriver hon tillsammans med konsumentminister Lars Erik Lövdén att medlemskapet gav svenska konsumenter ett större och bredare utbud och att konkurrensen ökade. Men de båda pekar också på att det behövs förbättringar. handeln med länder utanför EU måste avregleras och konsumentskyddet måste vara bra- även över gränserna. Priset är dock inte det enda viktiga. Det finns ett tydligt samband mellan det sätt på vilket jordbruket och djurhållningen bedrivs och kvaliteten hos de livsmedel som blir resultatet, skriver ministrarna - Varje länk i produktionskedjan måste innebära en hygienisk ansvarsfull hantering. Detta svenska synsätt vinner nu allt större gehör inom EU.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078