Lantbrukare oroas över lönsamheten – tuffast för mjölk och växtodling
Lantbruksbarometern, den 36:e i ordningen, bygger på 500 intervjuer mellan den 18 och 26 september i år. Av dem tillfrågade svarade 69 procent av lantbrukarna att de upplever att lönsamheten är ganska dålig eller mycket dålig. Det är en ökning med 15 procentenheter, jämfört med i våras, skriver Swedbank i ett pressmeddelande.
Det är producenterna inom mjölk och växtodlings som har det svårast, visar undersökningen. När de tillfrågade får sia om hur det kommer att se ut för dem under nästa år tror sex av tio lantbrukare att de har kommer att en fortsatt svag lönsamhet.
Sommarens väder, med både torka och regn i massor, är också bidrande till den lägre upplevda lönsamheten, menar Swedbank. Dessutom pressas producenterna av lägre produktpriser och av historiskt höga kostnader på insatsvaror som diesel, foder och gödning samtidigt som räntekostnaderna stiger.
”Målet med regeringens livsmedelsstrategi är en konkurrenskraftig livsmedelskedja där den totala produktionen ökar samtidigt som nationella miljömål nås för att skapa en hållbar tillväxt och sysselsättning i hela landet”, står det.
– Vikande lönsamhet, kombinerat med låg framtidstro gör att den svenska Livsmedelsstrategin står på spel. Det svenska lantbruket är samhällskritiskt, och för att få en robust livsmedelsförsörjning behövs en hållbar lönsamhet, som i sin tur skapar investeringsvilja och tillgång till kapital, säger Björn Elfstrand, vd på Sparbankernas Riksförbund.