Axfood: Reglera dold socker- och salthalt
För åttonde året i rad presenterade Axfood sin rapport Mat 2030. I rapporten fanns tolv nya punkter, av totalt 125 förslag till en hållbar livsmedelsstrategi för Sverige.
Ett av dessa är att de vill införa en reglering av socker- och salthalt i livsmedel.
– Ofta är det dolt och det är där det behövs. Det är lätt att man luras, säger Åsa Domeij, Axfoods hållbarhetschef.
Att införa en sockerskatt, som andra länder har gjort, skulle inte att påverka sockerintaget, menar hon.
– Med reglering kan vi sänka halterna steg för steg. Vi har inte tagit ställning till hur mycket det ska sänkas. Det behövs en utredning och forskning på ämnet för att få hjälp. Det får ta lite tid. Det är viktigt att mat ska smaka gott, så det får inte bli en för drastisk ändring, säger hon.
Det har tidigare gjorts försök med att minska på saltet inom livsmedel. För fyra år sedan inledde Svensk Dagligvaruhandel tillsammans med Vinnova ett projekt för att minska saltet inom kategorierna kött- och chark, bröd, såser/soppor och kryddblandningar. Ett projekt vars resultat aldrig presenterades.
Ett annat förslag från Axfood är att sänka, eller slopa helt, momsen på hållbara livsmedel.
– Det är viktigt med bra priser, och ekologiskt behöver ekonomisk draghjälp. Om priserna var lägre skulle fler välja, exempelvis frukt och grönt, säger hon.
Här är de 12 nya förslagen:
1. Minska matsvinnet genom att ändra prisinformationslagen
2. Inför gränsvärden för socker och salt
3. Underlätta kommunikation av minskade socker- och salthalter
4. Ta del av frukt och grönt stöd för skolor
5. Reglera överflödigt socker och salt
6. Öka stödet till bevattningsdammar
7. Underlätta solcellsutbyggnaden
8. Underlätta för produktion och användning av biogas
9. Stöd hållbarhetscertifierad livsmedelsproduktion
10. Stöd restaurering och skötsel av naturbetesmarker
11. Erbjud samordnare för biologisk mångfald
12. Satsa på forskning om könsbestämning av ägg
Källa: Axfood
Här kan du läsa hela Axfoods rapport Mat 2023.