23948sdkhjf

Provkökschefen vill göra matlagningen mindre ångestladdad

I Coops provkök kan Sara Begner vara den opinionsbildare hon vill vara. Hon jobbar för att fler ska hitta glädjen i matlagning. – I Sverige jämställs middagen med tvättstugan. Varför är det så?

En stor och viktig uppgift som Sara Begner prioriterar är att ta tillbaka hushållsekonomin till folks medvetande. Storköksstämpeln på potatis ska tvättas bort och hon slår ett slag för svenska morötter som tillsammans med potatis är både näringstätt, gott och billigt.

– Kunskapen om hur man tar hand om rester och lagar mat från grunden är för ytlig. Där vill jag göra en insats. I ett initiativ att presentera svenska råvaror för barn bjöds barnen i en Akalla-skola på årets första färskpotatis. Många hade aldrig ätit potatis men tyckte det var jättegott.

Själv fick Sara Begner sitt stora matintresse just i barndomen hos sin bästis. På den tiden åt många familjer ganska traditionellt med rätter som falukorv med pulvermos och fiskpinnar med potatis. Mycket hel- och halvfabrikat.

– Sedan 12-årsåldern fick jag se hur bästisens mamma lagade allt från grunden. Jag kom i kontakt med basilika som blev pesto i en mortel. En ny värld öppnades med indiska grytor med hemmalda kryddor och nybakade baguetter med marmelad på svartvinbär och hallon till frukost. Kanske valde jag kompis lite efter den goda maten, skojar hon.

Det var hos kompisen hon kom på att hon ville laga mat. Under uppväxten i Vaxholm fick hon ett extrajobb på Vaxholms hotell vid 14 års ålder, utbildades sig sedan till kock och näringsterapeut och lagade mat i tv. På 1990-talet jobbade hon med cateringverksamhet på Carott.

– Minnesvärt är ett jobb där jag fick en bunt vildskjutna änder som skulle vara till en middag av uppdragsgivaren. Jag fick börja med att plocka dem. Ett annat roligt minne är när jag lagade en asiatisk mango- och räksallad och en av matgästerna friade osett.

På Coop, där Sara Begner är chef för provköket sedan 2008, når hon ut brett och kan vara den opinionsbildare hon vill. Ambitionen är att folk ska hitta hem i matlagningen så att den blir mindre stressfull och ångestladdad.

– Jag vill att fler ska hitta tillbaka till värmen för maten. I Sverige jämställs middag och tvättstuga; båda känns kravfyllda. Ser man matlagning som ett måste, blir den ett mörker. Ser man maten i stället som dagens höjdpunkt att vara kreativ i och träffa familjen blir det lustfyllt. Många i världen tycker att det är en höjdpunkt. I Sverige är det ett måste. Varför?

Sedan 2008 har avdelningen utvecklats och gått från fyra personer till nuvarande åtta. Från början fanns tre receptskrivare, näringsterapeut och Sara Begner. Då fanns inget riktigt produktionskök.

Nu jobbar man i det splitter nya produktionsköket med recept, matkassar, fotograferingar och har sociala medier som tillägg till tidningen Mersmak som tidigare var enda kanalen till medlemmarna.

Om början av karriären var fokuserad på den egna kreativiteten har det med åren svängt till att mer handla om att medarbetarna ska få utvecklas.

– Jag ska få allt att rulla så att alla vet vad de ska göra. Man ska kunna utvecklas i provköket.

Det senaste året har provköket kopplat ett stort grepp om nya mer prisvärda recept. Och än mer blir det. Det blir billigare och mer hållbara råvaror som är bra i matlåda. Recepten presenteras i den egna tidningen där helt nötkött är utbytt mot färs, styckad kyckling mot hel, och fläskfilé mot karré och korv.

För nya idéer och teman samlas teamet ofta hemma hos varandra.

– Det måste vara en plats med fönster för kreativiteten. Vi bläddrar i tidningar, googlar, kollar Instagram och spånar. Vi är som en egen ö och drivs som ett litet företag, säger Sara Begner som drev eget i åtta år.

I tidningen Mersmaks augustinummer har de flesta recept gjorts av provköket, åtta av 30 kommer utifrån. I en medlemspanel på 2 000 medlemmar av kedjans 3,9 miljoner betygsätter de fem gånger per år vad de lagat ur tidningen. Populära recept är vardagsrätterna salchicha och palak paneer. En trend är att baka bröd i stället för bakverk.

För att inspireras kollar Sara Begner alltid vad folk lägger i matkorgen, ingresser på menyer och hur kocken förmedlar sina tankar. Hon tar med medarbetarna till odlare, senast på Ekerö ört- och tomatodling, och på restaurang, senast på Hantverket i Stockholm som har duktiga kockar.

Sara Begner

Aktuell: Pratat färskpotatis på skolor.

Ålder: 49 år.

Familj: Två barn 18 och 20 år och två katter.

Bor: Södermalm.

Favoriträtt: Långkok just nu.

Favoritprodukt: Olivolja.

Roligaste delen i jobbet: Så varierat och kreativt med färg och form. Ledarskapet roligare nu.

Utbildning: Kock, näringsterapeut.

Bakgrund: Chef för Coops provkök sedan 2008. Jobbar med recept i Mersmak. Lagat mat i TV4 Nyhetsmorgon några gånger per år. SVT, Saras kök 2008 och Toppform.

Böcker: 16 titlar.

I urval: Laga mat tillsammans och Veckans vego. Huvudkock för nya versionen av prisade Vår kokbok.

Fritid: Yoga, vänner, matlagning och äta.

Mål: Lever i nuet. Har få långsiktiga mål men prioriterar att skapa trygghet och välmående både fysiskt och mentalt.

Artikeln är en del av vårt tema Mötet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094