Butiksrånen ökar – men fler klaras upp
Antalet anmälda butiksrån i Sverige har minskat i fler år. Från drygt 800 rån 2016 till knappt 500 rån 2019. Men förra året ökade de anmälda rånen igen till 554, rapporterar Ekot.
Samtidigt har polisen blivit mer framgångsrika i arbetet med att ställa en misstänkt person inför rätta för ett butiksrån. Den så kallade personuppklaringsprocenten – andel av handlagda brott som leder till åtal – var förra året på 35 procent, enligt Ekot.
Det är den högsta noteringen på många år, som kan jämföras med 25 procent både 2012 och 2017.
En anledning till den långsiktigt sjunkande trenden är den minskande kontanthanteringen, enligt Brottsförebyggande rådet, BRÅ.
Men med färre kontanter i kassorna har andra typer av rån ökat.
– Vi ser en ökning av stölder och en ökning av den här typen av rån där man försöker få med sig varor i stället för kontanter, säger Per Geijer, säkerhetschef vid Svensk Handel, till radion.
Butiksrån utan skjutvapen står för hela ökningen, som främst har rapporterats in från storstadsregionerna. Det är framför allt så kallade motvärnsrån – där gärningspersonerna tar varor i stället för pengar, och sätter sig till motvärn när de ertappas – som tros ligga bakom de nya högre siffrorna.
Ökningen kan också hänga ihop med pandemin.
– Kundflöden och annat förändrades, det blev plötsligt så att vissa objekt blev återigen attraktiva att råna, säger Per Geijer.