Butikschef med kol tillhör riskgrupp: "Får hålla sig undan"
Dagligvaruhandeln är minst sagt ansträngd till följd av covid-19-utbrottet. Peter Hedenström som är butikschef hos Coop Engströms Livs i Bromma väst om Stockholm är en av de medarbetare som är särskilt sårbar vid eventuell sjukdom.
Han 61 år gammal och har kronisk obstruktiv lungsjukdom, kol, även om det i vardagen inte påverkar honom.
– Jag är handlare ut i fingerspetsarna även om jag är butikschef. Det här är mitt liv och det jag kan så det här ska inte stoppa mig. Kunderna ska ha sina varor och det är särskilt viktigt i dessa tider, säger han till Fri Köpenskap.
Men att tillhöra en särskilt utsatt riskgrupp och samtidigt ha 1 100 – 1 500 kunder inne i butiken varje dag är så klart förknippat med en viss oro.
– Man får tänka sig för helt enkelt, vi har satt upp tydlig kommunikation till kunderna utanför butiken och vi använder handskar och försöker hålla avstånd när vi pratar med kunderna. Tvättar händerna gör vi också hela tiden, förklarar han och tillägger:
– Jag har ju barn och barnbarn så man vill ju hänga med ett tag till.
I en närbutik med 390 kvadratmeter säljyta är det knappast heller någon enkel uppgift att distansera sig själv. Butiken är i det närmaste lagret så det blir mycket spring inne i butiken.
– Lagret rymmer drygt fem burar och i fredags fick vi 32 stycken, så det gäller att få ut varorna i butiken hela tiden.
Men det är inte för sig själv som han är mest orolig. I personalen jobbar ytterligare en anställd med kol och en annan har haft hjärtinfarkt. Totalt är de drygt 20 anställda i personalen.
– Jag tänker hela tiden på dem och vi är mycket noggranna med att ingen med minsta lilla symptom ska arbeta i butiken. Förra veckan skickade vi hem en som bara hade huvudvärk, för att vara på den säkra sidan.
Butiken har några vakanser så oron är stor för framtiden. Trycket i butiken är stort och själv jobbar han väldigt många timmar per dag.
– Det är jobba, äta, kolla på nyheterna och sova just nu. Jag kan inte kräva av personalen att de ska ta mina sysslor nu också så jag får bara inte bli sjuk. Det måste gå. Teamwork ut i fingerspetsarna, säger han.
Trots butikens tydliga information och myndigheternas rekommendationer kommer det ibland ändå in folk i butiken med uppenbara sjukdomssymptom och handlar. Något som oroar honom.
– De absolut flesta kunderna sköter sig exemplariskt men det är tråkigt när vissa inte gör det. Nyligen kom det in en person som var uppenbart febrig vilket är mycket tråkigt. Ibland är det som att man inte bryr sig på samma sätt om livsmedelsbutiker, vilket ökar risken för oss.
Förutom tydlig information och ökade säkerhetsrutiner försöker butiken säkra ytterligare personal. Tre intervjuer har hållits nyligen och butiken har fått hjälp bland annat av extrajobbande skolungdomar som tar några kvällspass.
– Vi försöker få in fler men för det mesta handlar det om att försöka lösa situationen med de vi har samt kollegor inom Coop. Det är också svårt att frigöra tid eftersom allt handlar om att få logistik, leverans och plock att fungera. Vi har fått dubbla leveranser hela tiden den senaste tiden, säger han.
– Än så länge har vi varit ganska förskonade i personalen men det får inte hända särskilt mycket mer, då blir det riktigt kännbart. Men risken är ju ganska stor så vi försöker skydda oss så mycket som möjligt.
Artikeln är en del av vårt tema Coronaviruset.