Karensdagen slopas – och stopp för stora sammankomster
De senaste dagarna har det från flera håll kommit krav på att regeringen borde ta bort karensavdraget (tidigare kallat karensdag) till följd av coronaviruset. Detta för att minska risken för att sjuka personer går till jobbet.
I dag kom alltså beskedet som många väntat på. Regeringen meddelade vid en presskonferens att man i en överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet kommit fram till att slopa karensavdraget.
Beslutet gäller från och med i dag och gäller i en och en halv månad framåt – något som kan komma att förlängas.
– Vi tar bort karensdagen för att stoppa smittsspridningen. Det betyder att staten tar alla extrakostnader kopplade till coronaviruset, säger finansminister Magdalena Andersson i en kommentar om beslutet.
Den slopade karensdagen gäller från i dag, onsdag den 11 mars.
Kostnaden kommer att bli knappt en miljard per månad men finansministern sade att det ”såklart beror på hur stor smittspridningen blir”.
TT rapporterar att folkhälsomyndigheten nu lämnat in en begäran till regeringen om att stoppa sammankomster med fler än 500 personer, en begäran som regeringen tidigare sagt att den kommer att följa.
Syftet med förslaget är att förhindra tillfällen då ett stort antal människor kommer från olika delar av landet och kanske från omvärlden för att samlas på samma plats. Idrottsevenemang, konserter, mässor och konferenser kommer alla att omfattas av ett eventuellt beslut.
– Det är en smittskyddsåtgärd som kan ha effekt i det läge vi befinner oss nu, och för att vara effektiv så bör åtgärden gälla över hela landet, säger Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten.
Folkhälsomyndigheten föreslår inget startdatum för ett förbud, utan lämnar frågan till regeringen.
– Jag förutsätter att det träder i kraft ganska omgående efter beslutet, men det ligger hos regeringen, säger generaldirektör Johan Carlson.
Artikeln är en del av vårt tema Coronaviruset.