Finalisterna i Änglamarkspriset
Sju finalister har utsetts i årets upplaga av Coops Änglamarkspriset. Temat för priset är hållbar mat och vinnaren får ta emot 100 000 kronor vid en ceremoni på Skansen 1 september.
– Bland finalisterna finns innovativa företag, organisationer och personer som alla driver på för en mer hållbar matproduktion. Vi är stolta över att vi kan uppmärksamma dessa initiativ som har hittat lösningar på några av de stora hållbarhetsutmaningar vår värld står inför, säger Maria Billow Bergendahl, ordförande i juryn för Änglamarkspriset i en kommentar.
Priset har delats ut sedan 2002 i syfte att lyfta fram goda initiativ inom hållbarhet. Vinnaren bestäms av omröstning och jury.
Finalisterna med motiveringar:
Musselfeed
Erbjuder musslor i en ny form som kan användas i både mat- och foderprodukter. Proteinpulvret som utvinns från musslorna har dessutom lägre klimatpåverkan än vassle som dominerar marknaden i dag.
Torfolk & Vänner
Torfolk & Vänner ger unga och nyanlända möjligheten att få en sysselsättning inom odling, bland annat genom uthyrning av mark och maskiner samt mentorskap.
Jävligt Gott
Med sin matblogg och sina föreläsningar har Gustav Johansson nått ut till tusentals kring hur våra matvanor kan fortsätta föra oss samman utan att nyttja jordens resurser på ett ohållbart sätt.
2000 m2
Tillsammans med forskare, experter, odlare, kockar, konstnärer, affärsutvecklare, innovatörer har Rosendahls Trädgård på en begränsad yta odlat fram en matkultur som respekterar gränserna för vad planeten och människan tål.
Peckas
Producerar tomater och regnbågslax i ett slutet kretslopp i Norrland, i syfte att skapa ett friskare hav.
Havstenssunds Ostron
Odlar storskaligt svenska ostron i den lilla orten Havstenssund, något ingen annan lyckats med att göra havsbaserat tidigare.
Lupinta
Svenskodlat protein från lupiner som odlas utan kemikalier och med mycket lägre klimatbelastning än importerad soja.