23948sdkhjf

Dags för branschen att våga stå upp

Pär Bygdeson, vd för Livsmedelshandlarna, vill i sin krönika se handlarna stå upp för förändringar som verkligen gör skillnad – och inte struntsaker.

Jag har nu arbetat på Livsmedelshandlarna i elva år, och det är en sak som gnager alltmer i mig. En sak som likt en långsam tsunami vältrar in över den bransch jag älskar. Det gäller våra politikers, myndigheters och tjänstemäns lust och strävan att i detalj reglera allt fler aspekter av hur man driver butik, vilket sortiment som anses passande och hur många tillstånd och kontroller som behövs. Detta är en sjuka som finns på EU-nivå, i rikspolitiken och även på den kommunala nivån.

Det är som om det finns en tro på att ju mer detaljregler som finns, desto bättre kommer allt att bli. Inget kunde vara mer fel. Regler ska man spara till det som är viktigt, inte för att sysselsätta personer med att utveckla regler.

Just nu håller EU, och Sverige, på och inför en förordning om Unfair trading practices, som kommer att lägga hämsko på utvecklingen och göra maten dyrare för konsumenterna.

Nästa steg är planer på att införa något som heter Price transparency. Det innebär att man vill bygga upp en EU-myndighet som ska hålla koll på alla in- och utpriser mellan bönder, producenter och handel. Det är tufft att vara EU-vän för tillfället.

Här hemma håller man som bäst på att införa den nya tobakslagen som blanda annat leder till att butiker ska ansvara, dock utan mandat, för att ingen röker utanför entrén. Till det kommer att varje butik som säljer tobak ska ha ett tillstånd, vilket är bra.

Signalerna just nu är att priset på ett sådant tillstånd kan komma att landa på en summa mellan 10 000 och 13 000 kronor per butik. Det är inte utan att man får en känsla av att man här ser en bakväg att få butiker att sluta sälja tobak. I alla fall legal sådan.

Nu närmar vi oss den svenska paradoxen. Dessa och många år av tidigare regler, är endast till för de som följer dem av sig själva. Det finns troligen inge bortre gräns för hur mycket regler man kommer att lägga på de som sköter sig och böjer sig, medan de som av olika skäl väljer att inte följa reglerna kan göra detta utan större konsekvenser.

Att stjäla, hota och trakassera, eller för all del att sälja illegal tobak och alkohol, leder sällan till några större konsekvenser. Har ibland använt liknelsen att Sverige allt mer liknar den berusade mannen som letar efter sina nycklar under gatlyktan. På frågan om han tappat dem där, svarar han; Nej, men man ser så mycket bättre här.

För att slippa ta tag i verkliga problem kan man hålla sig sysselsatt med att skapa regler för de skötsamma. Tror det kan vara dags för branschen att våga stå upp för sina rättigheter som företagare. Även om det skulle innebära att det blåser lite.

Pär Bygdeson, vd Livsmedelshandlarna

Artikeln är en del av vårt tema Chefen har ordet.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094