Gränshandeln spränger alla gränser
Handeln mellan Norge och Sverige har aldrig varit så stor som nu, visar färsk statistik från norska Statistisk sentralbyrås (SSB). Förra året handlade norrmännen för totalt 15,7 miljarder norska kronor, en ökning från föregående rekordåret 2017 då handeln för första gången klättrade över 15 miljarder till 15,1.
– Vi kan bekräfta en stark ökning. De norska priserna i förhållande till de svenska har gått upp eftersom den norska kronan stärkt sig under hela 2018. Det har fortsatt att öka på gränshandeln, säger Ole Jörgen Lind, butikschef på Maximat Nordby i Strömstad till Fri Köpenskap.
Strömstad är inte oväntat handelns absoluta metropol, över hälften av den totala handeln skedde där under året. Samtidigt visar det sig att norrmännen tar färre turer över gränsen. De minskade med 2,5 procent till 8,4 miljoner turer, men det kompenserades av att det genomsnittliga köpbeloppet ökat från 1 750 norska kronor till 1 870 kronor.
– Vi ser att sockerskatten fortsätter att ha betydelse men kompletteras av att norrmännen generellt har fått mindre i plånboken. Dyrare elektricitet och ökad vägskatt är exempel på sådant som påverkar hushållens ekonomi och därmed gör dem mer intresserade av att handla smartare, säger Ole Jörgen Lind.
Det pratas om en lågkonjunktur? Vad händer då?
– Vi ser väldigt optimistiskt på framtiden. Vi tror att gränshandeln bara kommer att fortsätta öka.
De svenska handlarna kan med andra ord glädjas åt utvecklingen, men på andra sidan gränsen är man bekymrade.
– Tillväxten i gränshandeln innebär att ännu fler arbetsplatser kommer att tappa om inte regeringen tar tag i det här. Gränshandeln har växt nästan dubbelt så mycket som den norska handeln och avgifterna på typiska lockvaror som läsk, som infördes 2018, har bara gjort saken värre, säger Harald J. Andersen vd på den norska branschorganisationen Virke Handel till tidningen Dagligvarehandelen.