Priser bakom DHI-ökning
I fasta priser och kalenderkorrigerat stannade ökningen på 1,2 procent. Det är högre än förväntat.
HUI bedömer det mycket troligt att dagligvaruhandelns tillväxttakt under augusti månad kommer att justeras ned i samband med att det definitiva utfallet publiceras, skriver analytikern Andreas Svensson i sin skriftliga kommentar. Den preliminära tillväxttakten är högre än förväntat och bör därför tolkas med försiktighet.
Inför rapporten har också Statistiska Centralbyrån, SCB, korrigerat dagligvaruhandelns historiska tillväxttakt för perioden april till juli. Det beror på att ny korrigerad försäljningsdata inkommit från branschens företag.
Sällanköpshandelns försäljningsvolym växte betydligt mer än dagligvaruhandeln under månaden, mätt i fasta priser. Dagligvaruhandelns kraftiga ökning i löpande priser, bygger alltså på ökande priser.
HUI reviderar också upp sin helårsprognos för 2018 till 3,0 procent sedan regeringen presenterat en budgetproposition som innehåller förslag som kraftigt gynnar konsumtionen och detaljhandeln nästkommande år. ”I synnerhet höjt barnbidrag och sänkt skatt för pensionärer kommer att ge många hushåll mer pengar i plånboken.
Eftersom tillskottet framförallt gynnar grupper som pensionärer och barnfamiljer bedömer HUI att en högre andel än brukligt kommer att gå till konsumtion och fördelas förhållandevis jämnt mellan dagligvaruhandeln och sällanköpsvaruhandeln”, heter det.
För sällanköpshandeln noterar HUI ett trendbrott:
”Under första halvåret nåddes även en milstolpe i sällanköpsvaruhandeln då hela tillväxten kan hänföras till den växande e-handeln. Det innebär att när e-handelns försäljningstillväxt i kronor och ören räknats av uppvisade sällanköpsvaruhandelns butikshandel en nolltillväxt. Om detta är ett trendskifte återstå att se men på längre sikt pekar utvecklingen mot att butikshandeln får en allt tuffare vardag. I branscher som elektronikhandeln, klädhandeln och sporthandeln är kanalförskjutningen redan påtaglig”, skriver Andreas Svensson.