Danæg tar experter till hjälp
Under de senaste åren har äggbranschen i Norden upplevt stora förändringar i marknadsefterfrågan. Där branschen tidigare har varit präglat av en stor försäljning av burägg, har efterfrågan efter frigående inne-, frigående ute- och ekologiska ägg stigit betydligt på ett fåtal år, skriver koncernen i ett pressmeddelande.
Utvecklingen kommer dessutom att ske ännu snabbare, eftersom både svenska och danska kedjor har aviserat utfasningsplaner för burätt i sina butiker.
– Hos Danæg har vi haft många bra och konstruktiva dialoger omkring hur vi framöver kan vara ännu mera proaktiva i förhållande till att vara med till att utveckla framtidens äggproduktion. Vi har kommit fram till att vi gärna vill arbeta med en rad experter, som kan göra oss ännu bättre i att förstå vår framtida marknad ännu bättre,” säger koncernchef Jann Dollerup Vig Jensen.
Expertpanelen kommer att bestå av:
- Peter Sandøe, Professor vid Institute för Livsmedel- och Resursekonomi och vid Institute för Veterinär- och husdjursvetenskap vid Københavns Universitet
- Ragnar Tauson; Professor Emeritus från Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala med fokus på värphönsens välfärd och produktion i olika stallinredningar.
- Jørgen Kjær, Senior djurvälfärds forskare, Friedrich-Loeffler Institut, Celle, Tyskland
- Jesper Bo Jensen, framtidsforskare och direktör för Centre for Future Studies