23948sdkhjf

Smittskyddsläkare varnar för färsk kyckling

Flera smittskyddsläkare varnar nu för färsk kyckling. På kort tid har antalet svenskar som blivit svårt sjuka av campylobacter ökat kraftigt.
Det är fredag och svenskarna uppmuntras — av reklamen — att äta färsk kyckling.
Men det tycker inte smittskyddsläkarna.
"Jag uppmanar allmänheten att undvika färsk kyckling för att minska risken att insjukna i campylobacterinfektion", skriver Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Region Gävleborg, i ett pressmeddelande.
Även Malin Bengnér, smittskyddsläkare i Jönköpings län, uppmanar till försiktighet alternativt att undvika färsk kyckling helt och hållet.
Att smittskyddsläkare går ut och varnar befolkningen angående ett livsmedel utan att vara i samklang med berörda myndigheter, som Folkhälsomyndigheten eller Livsmedelsverket, är extremt ovanligt.
– Det är mitt ansvar enligt smittskyddslagen att informera och ge råd till befolkningen, säger Signar Mäkitalo till TT.
TT har tidigare berättat om en tilltagande frustration bland Sveriges smittskyddsläkare, med anledning av kycklingsmittan.

Inga åtgärder
På kort tid har antalet insjuknade ökat kraftigt, samtidigt som myndigheterna inte vidtagit några speciella åtgärder. Jordbruksverket har velat understryka konsumenternas ansvar, att vara nog med kökshygienen. "Vi vill ju inte att människor blir skräckslagna och slutar äta svensk kyckling.", som myndigheten skriver i ett mejl.
Men att svenskarna blivit slarvigare i köket tror inte Signar Mäkitalo på.
– Det måste finnas andra orsaker till ökningen av sjukdomsfallen, säger han.
Branschen har tidigare sagt att man identifierat ett problem på ett slakteri, men trots åtgärder har antalet sjukdomsfall inte gått ned.
– Vi har även utökat provtagningen på det aktuella slakteriet och börjat utöka torkningstiderna på problembesättningar, men det här är ingen quick fix. Vi måste nog vänta till slutet av mars eller april innan vi ser några resultat, säger Maria Donis, vd för branschorganisationen Svensk Fågel.
Signar Mäkitalo anser dock att svenska folket inte ska behöva agera lackmuspapper för branschens åtgärder.
– Jag tycker inte att man ska använda svenska befolkningen som en måttstock om vissa åtgärder har effekt eller inte, säger han.

"Extremt noggrann"
Enligt Mäkitalo kan man bli "rejält sjuk" av campylobacter.
– Man kan få hög feber, blodig avföring och väldiga magsmärtor. I efterförloppet kan man även drabbas av ledbesvär och om man har otur kan man även drabbas av blodförgiftning. Vi har flera patienter i Gävleborg som vårdas på sjukhus på grund av campylobacter, säger han.
Om man ändå äter färsk kyckling måste den tillagas väl.
– Man måste vara extremt noggrann, säger Signar Mäkitalo.
Varningen att undvika färsk kyckling "gäller tills nationella myndigheter meddelar att problemet med ökad mängd campylobacter-bakterier i färsk kyckling är löst i konsumentledet", skriver Mäkitalo i pressmeddelandet.

Johan Nilsson/TT

Fakta: Campylobacter

Campylobacter är tarmbakterier. De förekommer hos många djur, framför allt fågel.
Bakterien utsöndras med avföringen hos människor och djur. Sjukdomen sprids huvudsakligen via förorenade livsmedel och vatten.
Inkubationstiden är vanligen ett till tre dygn, men kan vara upp till tio dygn.
De flesta insjuknar akut med diarréer, som emellanåt är blodblandade, samt med magsmärtor, illamående, kräkningar och feber. En relativt vanlig komplikation är ledbesvär.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078