Höga halter bekämpningsmedel i odlad lax
Företaget Testfaktas analys visar att flera produkter av odlad lax innehåller bekämpningsmedlet etoxikin.
Tidigare har ämnet etoxikin använts inom jordbruket, men förbjöds 2011 eftersom det inte går att utesluta att ämnet är cancerframkallande för människor. Det är också förbjudet som tillsats i livsmedel, förutom i några få fall. Ämnet används bland annat som tillsats i djurfoder, där det motverkar att fett härsknar och minskar risken för att det ska antända under transport.
Medan det finns gränsvärden för halten etoxikin i en rad livsmedel är det fortfarande obegränsat i fisk, eftersom livsmedlet inte ingår i EU-lagstiftningen om bekämpningsmedelsrester i maten. I Testfaktas analys fann man att flera av de tolv testade laxprodukterna innehöll halter av etoxikin högt över de tillåtna värdena i kött.
– Visst kan man tycka att det borde finnas ett gränsvärde för fisk eftersom man tillsätter ämnet i fiskfodret, säger Anneli Widenfalk, toxikolog på myndigheten, till Testfakta.
Enligt norska branschorganisationen Norges sjömatråd anser man att Testfakta gett missvisande information i och med testet, och hänvisar bland annat till att de högsta nivåerna i undersökningen ligger långt under Världshälsoorganisationens (WHO) och FN:s livsmedels- och jordbruksorganisations (FAO) riktlinjer för ett accepterat dagligt intag.
– Testet ger intryck av att lax innehåller för stora mängder etoxikin och att det skulle innebära en hälsorisk att äta lax. Tyvärr bidrar det till att skapa onödig oro bland konsumenter, säger Line Kjelstrup, Sverigechef på Norges sjömatråd, i ett uttalande.
Testfakta har i sin tur svarat på organisationens reaktion och menar att deras test använder sig av enskilda laxprover, vilket inte kan jämföras med ett dagligt intag.
De två laxprodukter i testet med högst halt etoxikin säljs av Axfoods dotterbolag Falkenberg Seafood och Lidl. Deras produkter innehöll halter sex gånger högre än gränsvärdet för kött. Bägge företag säger till Testfakta att de välkomnar ett införande av gränsvärden för ämnet i fisk och ska föra dialog med sina leverantörer.
– Det är förstås inte bra. Men nu ska man veta att det här går upp och ner hela tiden, och resultatet varierar från produkt till produkt när man gör sådana här tester. Vad som ändå är avgörande för oss är att alltid följa Livsmedelsverkets regler och rekommendationer, säger Claes Salomonsson, pressansvarig på Axfood, till Testfakta.
Enligt Livsmedelsverket för man en dialog med motsvarande myndighet i Norge om användandet av ämnet. Samtidigt planerar EU en total utfasning av ämnet som tillsats i fiskfoder år 2020, om man lyckas hitta ett likvärdigt alternativ för att minska risken för antändning under transport.
De tre ekologiska produkterna, från Icas varumärke I love Eco, Coops varumärke Änglamark och Axfoods varumärke Garant, hade alla lägst halter. Alla laxprodukter utom en kom ifrån Norge.
Niklas Thander
Food Supply