23948sdkhjf

Fler smittas av campylobacter

Förekomsten av campylobacter i svenska kycklingar och i kycklingkött ökade i fjol.
Nivån ligger fortfarande under genomsnittet i EU, men utvecklingen går åt fel håll och nu för Jordbruksverket, SVA och Livsmedelsverket en dialog med branschen för att vända den negativa utvecklingen. Konsumtionen av färsk kyckling har ökat i Sverige de senaste åren och det kan vara del i problemet med högre sjukdomstal. Infrysningen gör att en stor del av de bakterier som kan finnas på köttet försvinner.

– I det övervakningsprogram som finns sedan flera år tillbaka ser vi att 2016 var ett år med betydligt mer campylobactersmitta än tidigare år. Vi vet sedan tidigare att vi alltid har en topp campylobactersmitta under sommaren men vanligtvis går antalet ner under hösten. Så var det inte förra året. I genomsnitt var cirka 20 procent av flockarna fortfarande smittade i november och december, säger epidemiolog Elina Lahti, SVA i en kommentar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063