23948sdkhjf

Olivolja nästa offer för Europavädret

Italienska producenter spår halvering av säsongens skörd.
Ransonering i Storbritannien. Tomma grönsakshyllor i svenska affärer, kopplat med tokdyra priser på aubergine, sallad och zucchini. Konsekvenserna för det dåliga skördevädret i södra Europa är kända sedan länge. Men nu kan vi även räkna in olivoljan bland de påverkade livsmedlen. Enligt Bloomberg har priset på italiensk olivolja ökat med en tredjedel sedan oktober, medan den spanska oljan visar upp en prisökning på cirka 10 procent.

Enligt analytiker på engelska Mintec ser man tecken på att de stiger ytterligare framöver. Totalt har den globala produktionen minskat med 8 procent under säsongen och i Italien förväntar man sig en halvering av skördarna.

– Olivolja är på väg att bli en lyx, säger Francesco Mazzei, stjärnkocken bakom London-restaurangen Sartoria, till Bloomberg.

Samtidigt ökar efterfrågan i Kina, som importerar mer än 300 000 ton olivolja varje år varav ungefär hälften kommer från Italien och Spanien.

Food-supply.se
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063