Förvaringstemperatur under lupp
Ätfärdig matsallad kan utgöra en hälsorisk, särskilt om den förvarats vid för hög temperatur under hållbarhetstiden.
Enligt en ny doktorsavhandling signerad Karin Söderqvist vid SLU, når smittämnen i matsallader, förvarade vid 15 istället för rekommenderade 8 grader C, mycket höga halter under hållbarhetstiden. Både handel och konsumenter måste därför vara medvetna om betydelsen av hygien och rätt förvaringstemperatur.
Parallellt med att utbudet av den här typen av varor ökat, som sallad i påse och där sallad blandats med andra ingredienser, har livsmedelsburen smitta som kopplats till bladgrönsaker ökat i omfattning. I studen har ätfärdiga matsallader från butik analyserats och i nästan var tionde ätfärdiga sallad fanns indikationer på förekomst av bakterier som kan orsaka livsmedelsburen sjukdom hos människor.
- Matsallad är med andra ord en riskprodukt. Välfungerande hygienrutiner från jord till bord samt lämplig förvaringstemperatur och hållbarhetstid är av största vikt för att minska risken för livsmedelsburen sjukdom orsakad av matsallad, säger Karin Söderqvist i en kommentar.