23948sdkhjf

Ledare: Har ni 8 mars varje dag?

Icas följetong med Ica-Stig är väletablerad. Jag undrar hur många som har reflekterat över att Ica väljer att personifiera handlaren med först en man, sedan en annan man?

Antal anställda i dagligvaruhandeln är runt 110 000 personer. I Fri Köpenskap publicerade vi förra året en artikel runt 8 mars där vi granskade jämställdheten i branschen. Det är ingen hemlighet att fördelningen av medarbetare i kedjorna ligger runt 68 procent kvinnor och 32 procent män. Siffror från SCB som Handelsnytt publicerade 2015 visade att 27 procent av cheferna är kvinnor.


Målet för Axfood är att uppnå 40-60 procent kvinnor i ledande befattningar, Coops mål framgick inte men det fanns 31 procent kvinnliga chefer 2015. Ica har 48 procent kvinnor på de 300 högsta befattningarna och Bergendahls får slita på med att höja antalet kvinnliga chefer från 13 procent till åtminstone 25.


Fri Köpenskap kommer inte att göra den obligatoriska jämställdhetsartikeln i mars. I stället kommer vi att bevaka frågan hela året, eftersom jämställdhet inte är en fråga som ska uppmärksammas en dag per år utan ständigt ligga i framkant vid varje rekrytering, vid början av varje budgetår och ständigt på styrelsens agenda. Jämställdhet ska vara självklart. I Danmark är situationen ännu värre inom dagligvaruhandeln.


Där är fyra av fem chefer män. På Aldi, har till och med antalet kvinnliga chefer minskat sedan 2013. Vice direktör för inköp uttalade sig med ”vi går alltid efter den bäst kvalificerade oavsett kön”. Hur många köper den förklaringen? Inte många utanför Aldis koncernledning i alla fall.


Med tanke på vilken makt kvinnor har över matinköpen och i vilken butik som inköpen ska ske, så har även kvinnor makten att välja bort de butiker där man inte vill handla. Ur ett lönsamhetsperspektiv borde det alltså vara intressant att hålla sig väl med kvinnorna. Kvinnor håller sig informerade. Och då funkar det inte med mansdominans på chefsposterna. Handlaren Ica-Stig kanske ska gå i pension och bli Mon-Ica snart.


MAYA SAKSI


Chefredaktör

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093