Nu har mejerikrisen nått gränsen
Efter att mjölkproduktionen minskat flera år i rad samtidigt som efterfrågan på svenska mejerivaror ökar har gränsen nu nåtts. "För första gången på hundra år har vi nu för lite mjölk för att kunna få fram tillräckligt med grädde.", säger Patrik Hansson, vd på Arla.
Problemen med låga ersättningar för mjölkbönderna har minskat mjölkproduktionen i landet samtidigt som efterfrågan på svenska mejeriprodukter har ökat.
Mellan 2005 och 2014 ökade konsumtionen av grädde enligt DN med nästan 20 procent. Från 10,6 kilo per person och år till 12,6 kilo. För smör var siffran ännu högre – från 1,3 kilo till 2,3 kilo per person och år. Under samma period minskade mjölkproduktionen med ungefär 10 procent.
Nu varnar Arla att påsk kommer bli gränsen då Sverige för första gången på hundra år inte längre kan få fram tillräckligt med grädde. Och krisen tros hålla i sig.
– Om inget händer kommer den bara att bli värre. Vi ser en brist på svensk grädde under överskådlig framtid, säger Patrik Hansson till DN.
Även Norrmejerier har problem att mätta efterfrågan när det gäller feta mejerivaror. Mjölk innehåller ungefär 4,2 procent fett, och för att ta fram exempelvis creme fraiche eller grädde med 40 procents fetthalt krävs stora mängder mjölk.
– Efterfrågan på feta produkter ökar och vi har svårt att få grädden att räcka till alla produkter året runt. Under flera år har vi valt att plocka bort smöret ur vårt sortiment på hösten för att klara de andra produkterna, säger Mariann Holmberg, kommunikationsansvarig på Norrmejerier, till DN.