23948sdkhjf

Erik Åsbrink: ”Handelns betydelse har underskattats

– Handelns betydelse har underskattats. I en tid då varuproduktionen spelat huvudrollen har handeln blivit styvmoderligt behandlat. Vår uppgift är att belysa handelns betydelse för svenska arbetsliv och ekonomi. Det säger Erik Åsbrink, ordförande i det nyinrättade Handelns ekonomiska råd.
Idag var det högtidlig presentation av det nya Handelns ekonomiska råd, passande nog i Handelsrådets lokaler på Kungsgatan i Stockholm. Rådets uppgift är att, till en början med under ett år, ta fram rapporter och lämna utlåtanden och rekommendationer för att sprida kunskap och insikt om handelns betydelse för samhället.

På plats var ledamöterna i det nya Handels ekonomiska råd. Ordförande är Erik Åsbrink , tidigare finansminister och numera aktiv som styrelseledamot, föredragshållare och skribent bland annat. Han ska arbeta tillsammans med Anna Felländer , tidigare chef- och digitaliseringsekonom Swedbank, nu expert i regeringens Digitaliseringskommission och taxiutredningen och Mats Bergman , professor i nationalekonomi vid Södertörns högskola, tidigare chefsekonom vid Konkurrensverket.

Oberoende ställning

Rådet är oberoende och är självt ansvarigt för de uttalanden och rapporter som görs inom ramen för rådets arbete. I rådets roll ingår inte att ha synpunkter på eller prognoser för lönenivåerna i handeln.

– För oss är det viktigt att arbeta självständigt och oberoende, samtidigt som vi vinnlägger oss om att ha nära kontakter med människor, företag och organisationer som arbetar inom handeln, säger Erik Åsbrink.

Från jordbruk, över industri till tjänster

Erik Åsbrink gjorde en historisk tillbakablick. En gång i tiden var jordbruket den mest betydelsefulla delen av svensk ekonomi. Något som också kom att synas på riksdags- och regeringsnivå, med departement och utskott just för dessa frågor. Sedan axlade industrin den manteln. Och synen på att industrin och tillverkningen av hårda varor är Sveriges ryggrad hänger kvar, menade ledamöterna i utskottet.

– Fokus har legat på tillverkning av varor, gärna hårda, och handeln har bara sett som ett mellanled, säger Erik Åsbrink och fortsätter:

– Men tjänstesektorn är nu Sveriges största ekonomiska sektor. Majoriteten av landets sysselsatta jobbar i servicesektorn där handeln spelar en viktig roll. För en stor allmänhet är detta inte riktigt känt, sade Erik Åsbrink.

Digitala tjänster kräver ny måttstock

Anna Felländer spann vidare på temat.

– Vi har en eftersläpning i sättet att mäta värdeskapande ekonomi. Fokus ligger på industriproduktion och produktion av fysiska varor.

I ett digitalt tjänstesamhälle ser verkligheten delvis annorlunda ut. Tjänster tas fram och konsumeras på annat vis, exempelvis inte styckevis utan via prenumerationer – eller gratis.

– Idag har vi mätsystem som i första hand utgår från fysiska varor. Därmed underskatter vi produktiviteten.

Ett resultat av branschutvecklingsavtalet

På plats var också Andreas Hedlund , vd för Handelsrådet, och Svensk Handels vd Karin Johansson som gav bakgrunden.

– Handelns ekonomiska råd är ett resultat av branschutvecklingsavtalet mellan oss på Svensk Handel och arbetsgivareföreningen KFO och Unionen, Handelsanställdas förbund och Akademikerna.

Rådet ska presentera sin första rapport på försommaren.

FAKTA HANDELSRÅDET

Handelsrådet etablerades 2015 med utgångspunkt i det branschutvecklingsavtal som arbetsmarknadens parter inom handeln träffat. Parterna är Akademikerförbunden, Handelsanställdas förbund, Arbetsgivarföreningen KFO, Svensk Handel och Unionen. Handelsrådets verksamhet spänner över flera verksamhetsområden som alla bidrar till att utveckla handelsnäringen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062