Fosfor i livsmedel hot mot miljön
Livsmedelsindustrins tillsatser av fosfor i maten är så omfattande att det utgör ett hot mot miljön i hav och sjöar. Det visar en analys från Havsmiljöinstitutet.
Beräkningarna visar att det i dag tillsätts mer fosfor i maten än man tidigare använde i maskindiskmedel innan det begränsades av miljöskäl. Resultatet överraskar forskarna.
– När vi såg siffrorna var första reaktionen att det måste vara en felräkning. Jag trodde att alla stora fosforkällor i samhället redan var utredda ur miljösynpunkt, säger professor Anders Grimvall på Havsmiljöinstitutet vid Göteborgs universitet, till TT.
Enligt beräkningarna, som bygger på Kemikalieinspektionens uppgifter om fosfortillsatser i svensk livsmedelsindustri, läcker omkring 60 ton fosfor ut i svenska vatten som ett resultat av tillsatserna.
– De åtgärder som planeras för att minska tillförseln av näringsämnen till havet räcker inte för att uppfylla Sveriges internationella åtaganden. Då är det rimligt att se över möjligheten att minska fosfortillsatser i livsmedel, säger Anders Grimvall.
Fosfor tillsätts i livsmedel bland annat för att förbättra hållbarhet och konsistens. I stora mängder bidrar tillförsel av fosfor bland annat till algblomning i hav och sjöar.
Tillsatserna har enligt undersökningar inga negativa hälsoeffekter på människan.
TT