23948sdkhjf

Var femte kan tänka sig julbord utan skinka

Enligt en färsk Sifo-undersökning kan var femte svensk tänka sig ett helt vegetariskt julbord. Yngre och kvinnor är mest positiva till ett grönt julbord.
Enligt en Sifo-undersökning, utförd i november och beställd av Axfood, kan 19 procent av svenskarna tänka sig ett julbord utan allt som traditionellt utgör ett julbord, som skinka, korv, köttbullar och sill.

1 297 slumpmässigt utvalda personer svarade på frågan "Kan du tänka dit att skippa det traditionella julbordet mot ett grönt julbord istället, alltså enbart vegetarisk mat?". 19 procent svarade ja, 76 procent nej och 5 procent vet ej. 26 procent av kvinnorna och 12 procent av männen svarade ja.

– Julen är en mycket traditionell högtid. Det gäller inte minst maten. Därför är siffran 19 procent högre än jag väntat mig och visar verkligen att intresset för att äta vegetariskt ökar, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood.

I en annan Sifo-undersökning under hösten, också den beställd av Axfood, angav 45 procent att de äter vegetariskt en eller flera gånger i veckan.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063