23948sdkhjf

Långsammare kassor behövs för äldre

Äldre människor riskerar att isoleras genom hemkörning av mat och de nya självskanningskassorna då de inte kan hänga med i utvecklingen. Nu föreslås en långsammare kassa som ska ge äldre bättre stöd i butiken.
Äldre har en begränsad kunskap om internet och att få dem att använda nätet kan få negativa konsekvenser, enligt en rapport från University of Hertfordshire i England som först publicerades i The Telegraph.

Inte heller är matbutikernas tempo är inte anpassat efter seniora människor, enligt forskarna bakom rapporten. De föreslår därför att matbutikerna ska öppna långsamma kassor, där pensionärerna i lugn och ro kan prata med personalen och få ett socialt utbyte.

Pensionärernas Riksorganisations (PRO) pressansvarige Malin Wennberg, säger till DN att det både finns för- och nackdelar för äldre människor med att få maten hemskickad.

– Å ena sidan är det bra att få hjälp hem med maten, men självklart finns risken att man inte kommer ut då.

Dagens äldre har svårt med moderna betalningssätt med kort och swisch.
– Väldigt många äldre tycker att det är besvärligt. Man kan glömma bort koden, och då tar det tid i kassan och personerna bakom blir irriterade. Många pensionärer känner att de inte passar in i det moderna samhället, säger Malin Wennberg.

Att införa långsammare kassor är däremot ingenting som har slagit varken henne eller PRO.
– Jag har inte tänkt på att man skulle kunna göra det. Situationen ser nog annorlunda ut i Storbritannien.

Butikskedjan Hemköp har satsat mycket på så kallade självcheckouts, där kunderna själva scannar in sina varor utan hjälp av ett kassabiträde. Det har lett till kortare köer i butikerna. Men tack vare att många av de som har bråttom handlar i sådana kassor finns det utrymme för seniora människor att använda sig av de gammaldags kassorna.

Hemköps presschef Claes Salomonsson till DN.
Enligt honom är däremot den klassiska matbutiken fortfarande vanlig på landsbygden.
– Det är tråkigt att säga men det är framför allt äldre människor som bor på landsbygden i dag. Och där finns våra kedjor Handlar'n kvar. I de butikerna har vi riktiga kassor och handlare som kan allt om sortimentet. De har blivit lite som kyrkan mitt i byn, med postutlämning, ombud för systembolag, svenska spel och Atg. Där har man mer av ett socialt utbyte.

Den brittiska undersökningen gjordes av University of Hertfordshire med pengar från den brittiska staten och undersökte människor på 25 äldreboende i åldern 60 till 93 års matvanor.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063