Axfood skänker 250 ton mat
Axfood och dess butikskedjor skänker just nu 250 ton mat om året till välgörande ändamål.
61 olika butiker i Axfoodkoncernen är engagerade i det hjälparbetet. Men svinnproblemet är som bekant större än så.
Totalt slängs cirka 600 000 ton mat om året i onödan i Sverige. Det mesta i hushållen.
Willys är den kedja inom Axfood som kommit längst i arbetet mot matsvinn. Ett 40-talt butiker har samarbeten med lokala hjälporganisationer, och målet är att halvera matsvinnet på fem år.
Som ett andra steg har kedjan under hösten även startat ett pilotprojekt i sju butiker där man sänkt priset på fula frukter och dagsfärskt bröd innan stängningsdags.
– Axfood jobbar brett med att minska matsvinnet genom bättre beställningsrutiner, utförsäljningar och genom att skänka bort mat. Men vi driver också frågan om att det behövs en nationell strategi med målet att halvera matsvinnet totalt i Sverige till 2030, säger Åsa Domeij, Axfoods hållbarhetschef, i en kommentar.