WWF:s råd: undvik importkött – välj mer vego
Större fokus på vegetabiliska proteiner och antibiotika har blivit ett nytt kriterium. I dag släppte WWF Köttguiden 2016.
– Vi måste minst halvera köttätandet om vi ska klara av att leva inom ramarna för vad planeten tål. En hållbar kost förutsätter att vi äter mer protein från växtriket och att de som äter kött väljer mindre men bättre kött. Vi gör en god gärning för planeten när vi väljer bort importerat kött och satsar på mer vego, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF, i ett pressmeddelande.
De fyra tidigare kriterierna om biologisk mångfald, kemiska bekämpningsmedel, djurvälfärd och klimat har dessutom kompletterats med ett femte kriterium om antibiotika. Det här nya kriteriet gör att WWF råder konsumenterna att rata importerat kycklingkött.
– I många länder är det tyvärr fortfarande tillåtet att ge antibiotika till djur som tillväxtfrämjande eller i förebyggande syfte och det leder till ökad antibiotikaresistens. Dåliga exempel som når oss i butik eller på restaurang är det asiatiska kycklingköttet och nötköttet från USA som vi helt enkelt borde välja bort, säger Anna Richert sakkunnig hållbar mat på WWF, i ett pressmeddelande.
Importerat ekologiskt kött från EU håller i många fall inte måttet för att få grönt ljus. Det svenska ekoköttet får dock en högre bedömning i och med våra djurvälfärdskrav.