23948sdkhjf

Hon hjälper handlare att göra rätt

Hon var en av få som tyckte att hemkunskap och näringslära var roligt när hon gick i åttonde klass på 1980-talet. Men kanske var det då det började, det som har lett till att Anna Karin Lindberg nu arbetar med hållbarhetsfrågor inom Ica.

Anna Karin Lindberg är en av sex personer som arbetar med miljö och socialt ansvar, en stödfunktion för det långsiktiga hållbarhetsarbetet inom Ica Sverige.


Och om hon kunde känna sig lite ensam med sitt intresse för mat och näringsämnen när hon gick i skolan, behöver hon inte uppleva samma sak i dag. Nu finns ett helt annat intresse för ämnet.


– Det händer jättemycket nu. För fem år sedan så sa många att de vill ha ekologiskt och svensk mat. Nu syns det i försäljningssiffrorna också, säger Anna Karin.


Det är det här intresset som Anna Karin och hennes arbetskamrater har till uppgift att stödja.


– Det handlar om hur vi ska inspirera och påverka i vardagen. Jag tror mycket på att få fler människor att ta små steg. Då växer insikten att de flesta val vi gör påverkar djur och miljö på något sätt. Sedan är det naturligt att ta fler steg och göra mer aktiva val, tror hon.


– Maten står för närmare 25 procent av vår personliga klimatpåverkan, så våra val spelar stor roll, säger hon.


– I dag vill människor gärna visa att man tar ansvar på olika sätt. Men man måste ha respekt för att människor har olika ekonomiska förutsättningar, säger Anna Karin och menar att det ger bättre effekt om man har många med sig i vissa frågor än en liten klick som är supertaggade på allt.


Anna Karin jobbar själv med Icas sortiment av bland annat ekologiska produkter och produkter som har stor miljö- och klimatpåverkan. Hon är också sakkunnig i frågor om lagstiftning och har uppföljningsansvar för bland annat palmolja – att mäta, räkna och rapportera om användningen av hållbar palmolja i de egna märkesvarorna.


I dag ökar också trycket på alla branscher i samhället att ta in de långsiktiga hållbarhetsaspekterna i sina affärsplaner och sin redovisning. Till exempel är en ny lag på gång med krav på årliga hållbarhetsredovisningar i boksluten. Men sådana redovisningar gör redan de större kedjorna inom dagligvarubranschen.


– Vi på Ica har till och med kvartalsrapporterat i flera år om hållbarhet, säger Anna Karin märkbart stolt.


Att mäta och rapportera gör också skillnad, konstaterar hon. När man ökar frekvensen i sina utvärderingar genomsyrar det också verksamheten på ett positivt sätt. Man kan glädjas åt det man lyckas med, sätta nya mål och hitta flera frågor att arbeta med, exempelvis vattenfrågan som kommer upp i kölvattnet av tidigare diskussioner.


Och visst har de handlarna med sig, hävdar hon. Många handlare tycker att miljö- och klimatfrågor är jätteviktiga och vill ha hjälp att välja rätt. Därför måste hon och hennes kolleger vara noggranna med vad de väljer att lyfta fram och inte välja allt på en gång.


Exempel på sådana frågor som kan ha extra stor effekt för den långsiktiga hållbarheten vore att minska på matsvinnet och att äta mindre men bättre kött. Men samtidigt, menar hon, hänger frågorna ihop. Klimatfrågorna, djuromsorgen, hur jordbrukare i såväl fattiga länder som i Sverige ska klara sin försörjning – de går inte att frikoppla från varandra.


Anna Karin har arbetat med mat på olika sätt i hela sitt liv. Hon har jobbat både i butik och i saluhall och på restaurang. På Ica har hon tidigare bland annat arbetat med kvalitetssäkring av emv-varor innan hon började arbeta med hållbarhetsfrågor.


Och ber man henne drömma fritt om vad hon skulle vilja göra när hon blir stor, handlar det också om mat. Men ett måhända lite annorlunda liv mot i dag.


– Jag skulle vilja göra det jag gör i dag på halvtid och på halvtid ha en handelsträdgård. Jag är nog en bonde någonstans trots allt, men jag måste få vara med människor, det får inte vara för mycket ensamarbete. Med en handelsträdgård skulle jag kunna ha kurser och prata med människor om hur man odlar lök på bästa sätt.


I dag får hon mest odla sitt trädgårdsintresse med pannlampa – när vardagsarbetet är avklarat och familjens behov är tillgodoställda.


Om Anna Karin Lindberg


Aktuell: Föredragshållare på Fri Köpenskaps och Movement Consultings frukostseminarium Hållbaraste matkassen – om långsiktig hållbarhet i dagligvarubranschen den 9 juni.


Ålder: 42 år.


Familj: Gift, tre barn, två pojkar och en flicka – fyra, åtta och tio år.


Bakgrund: Livsmedelsagronom från SLU.


Fritid: Barnens fritidsintressen, fotboll och slalom, styr. Trädgården när alla har somnat. Spelar golf också, då räknar jag ofta hur många fåglar och blommor jag ser och glömmer räkna slagen.


Favoritmat: En jättehäftig vildrissallad med massor av grönt och något köttigt, fiskigt eller fågligt tillbehör, då blir jag lycklig. Sen vill jag ha rosébubbel till!


Vill helst äta middag med: Då väljer jag Angela Merkel, hon verkar så häftig som orkar rådda riktigt svåra frågor, och så Justin Timberlake och Paul Svensson, så det blir jämna par. Det kan bli skoj!

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079