Icas hållbarhetschef om livsmedelsstrategin
Ekologiska och KRAV-certifierade lantbruk är levande bevis på att ett tydligt regelverk som säkrar de mervärden som konsumenterna vill ha är en konkurrenskraftig väg framåt.
I debatten om hur den nya svenska livsmedelsstrategin ska utformas, konstaterar skribenterna att det råder delade meningar om svenska lagkrav på djur- och miljöskydd ska stå fast, eller sänkas till EU:s regler för att inte tappa konkurrenskraft.
”Vi ser att betalningsviljan för mat från dessa lantbruk är hög. År efter år köper allt fler konsumenter ekologiskt och KRAV-märkt,”, skriver det och fortsätter:
”Konkurrenskraftiga lantbruk i Sverige som värnar om människor, djur och miljö är vägen framåt för den nationella livsmedelsstrategin.
Framgången för ekologiska och KRAV-märkta livsmedel på marknaden visar att det är möjligt. Vi tror dessutom att en hög marknadsandel är fullt möjlig att nå inom de närmaste åren, särskilt om lantbruket i Sverige ställer om redan nu. Att ge lantbruket goda förutsättningar för ökad omställning är därför en viktig del av den nationella livsmedelsstrategin.”
Läs mer på ATL