Polisen varnar: falska tusingar i omlopp
Nu går polisen ut och varnar för att ett stort antal falska sedlar är i omlopp. Speciellt i Malmötrakten har många förfalskningar anträffats.
Också riksmedia rapporterar om hur handlare den senaste tiden har fått ta emot falska tusenlappar. Hittills ska mellan 100 och 200 falska sedlar hittats.
– Det är ett pågående ärende och jag vet att de har anträffats i både Sydsverige och Västsverige, säger till exempel Jan Olsson på polisens nationella bedrägericenter till Aftonbladet.
Den som tror sig ha råkat ut för en falsk sedel ska kontakta polisen. Och den som stöter på en tusenlapp i vanlig handel bör i alla lägen kontrollera äktheten, är rekommendationen.
– Normalt sett är det ovanligt att någon betalar kontant med en tusenkronorssedel, så bara det är en varningsklocka, säger Lars Förstell vidare till Sydsvenskan.
Tidningen ger också ger lite bakgrund: de falska sedlarna kan användas för att köpa varor, som kan användas eller säljas vidare och ge riktiga pengar. Tusenkronorssedlarna kan också användas för att köpa något mindre med syftet att sedan växla till sig äkta sedlar.
”Förfalskningarna är mycket svåra att avslöja för det otränade ögat.” skriver polisen på sin Facebooksida men ger några tips på vad som skiljer en äkta tusing från en falsk.
KOLLA NYA TUSENLAPPARNAS ÄKTHET SÅ HÄR:
Vicka på sedeln för att kontrollera att den är äkta!
1. Till vänster om porträttet finns ett lodrätt band med tre fönster. I fönstren finns bilder som rör sig och växlar motiv mellan ”KR” och en kungakrona när man vickar på sedeln.
Finns på valörerna 100, 200, 500 och 1 000. Placeringen av bandet kan variera något i sidled mellan sedlarna.
2. Till höger om porträttet finns en bild som skiftar färg gradvis mellan guld och grönt när man vickar på sedeln.
Bilden anknyter till personen på sedeln och i bilden finns även sedelns valörsiffra. Finns på alla valörer.
Ylva Åkesson, Dagens Handel