23948sdkhjf

Butiken kan få rätt att avvisa tiggare

Handlare ska ha rätt att avvisa personer som gör annat än att handla i butiken, och att den som vägrar gå ut ska kunna dömas till olaga intrång. Dessutom ska bråkstakar kunna portas.
I samband med Säkerhetsveckan gick Svensk Handel ut med en lista på krav och konkreta förslag för att öka säkerheten i handeln. Ett krav handlar om att ge handlare möjlighet att sätta stopp för icke handelsrelaterad verksamhet i och kring den egna butiken.

– Butiken ska vara en fredad zon. Vi kräver dels att handlare får rätt att avvisa personer som inte gör det som butikslokalen är upplåten för, dels att personer som ändå vägrar lämna den kan dömas till olaga intrång. Den möjligheten saknas, menar Svensk Handels säkerhetschef Per Geijer.

En tydlig markering är också att dessa regler ska gälla även fem meter från butikens entré, där handlaren har ansvar för exempelvis halkbekämpning. Det skulle då innebära att handlare får rätt att avhysa personer som exempelvis tigger, spelar musik eller säljer blommor – och att de alltså kan dömas om de vägrar ge sig av.

Kravet om den fredade zonen innehåller också en del om kontaktförbud för en arbetsplats. Det handlar om att en individ som vid upprepade tillfällen dömts för ett brott, exempelvis för att ha trakasserat eller misshandlat butikspersonalen, ska kunna portas från butiken.

– Hade det varit en individ som blivit utsatt så hade man kunnat döma till kontaktförbud, men när det är en arbetsplats finns inte den möjligheten. Där kräver vi ändring, det är inte rimligt att butikspersonalen ska behöva stå ut med vad som helst, slår Per Geijer fast.

Flera av kraven är breda. Man kräver exempelvis hårdare tag mot häleribrott, för att strypa inkomstmöjligheter för de proffsligor som härjar i svenska butiker.

– De siffror vi lyft fram har fått väldigt mycket uppmärksamhet. Sedan får vi se om man är redo att faktiskt skärpa reglerna nu.

Svensk Handel kräver 10 000 nya poliser – vilket skulle innebära en ökning på 50 procent. I Sverige finns det cirka 2 poliser på 1 000 invånare. EU-snittet är 3,5 poliser per 1 000 invånare, vilket gör att Sverige ligger bland de tre länder i EU som har minst antal poliser per invånare.

– Länder med få poliser har väldigt många anmälda brott, medan de som har många poliser har färre anmälda brott. Sverige har flest anmälda stöldbrott i EU, men har minst antal poliser per invånare i EU, säger Per Geijer.

många av de brott som anmäls utreds aldrig. Svensk Handel kräver en nolltolerans mot mängdbrott och att alla brott som går att klara upp utreds.

– Polisens effektivitet är en politiskt laddad fråga i dag. Men det känns som om vi nått någon form av gräns, att svenskarna börjar tycka att det gått för långt, säger Per Geijer.

Svensk Handels kravlista:

1. Nolltolerans mot mängdbrott

Mängdbrott i alla dess former ska tas på större allvar hos polis, åklagare och i Sveriges domstolar. Samtliga brott som går att klara upp ska utredas och polisen måste sluta uppmana brottsoffer att inte anmäla den brottslighet de utsatts för.

2. Fler synliga poliser på gator och torg

Svensk Handel kräver 10 000 nya poliser, en ökning med 50 procent fler poliser än idag och skulle ge cirka 30 000 poliser i Sverige.

3. Effektivisera hanteringen av stöldbrott i butik

Enkla stöldbrott ska kunna hanteras i butik utan fysisk närvaro av polis. Väktare och handlare ska ges förtroende att kunna identifiera en gärningsperson och polisen ska kunna genomföra förhör av den misstänkte på distans, genom att återinföra den så kallade Snattofonen. Jourdomstolar som kan döma enklare brottslighet införs.

4. Avskaffa straffrabatten för återfallsförbrytare

Svensk Handel kräver att svenska domstolar ska sluta ge rabatt till de som systematiskt begår mängdbrott. Systematisk brottslighet, exempelvis om en person begår många liknande brott, ska ses som försvårande och ge längre/hårdare straff.

5. Svensk handel kräver påföljder som är anpassade efter gärningspersonens vilja och förmåga att göra rätt för sig

Idag döms nästan alla tjuvar till böter för stöld i butik, trots att många varken kan eller vill göra rätt för sig. Dagens lagstiftning bör användas för att omvandla obetalda böter till fängelse för dem som inte betalar och kräver ett stopp mot nya bötesdomar för tjuvar som inte kan/vill betala sina böter. Inför bötestjänst och låt den skyldige arbeta av sin skuld till samhället.

6. Identifiera och lagför brottslingar utan hemvist i Sverige

Många som begår brott i butik är hitresande brottslingar utan fast adress i Sverige, och är svåra att identifiera. Idag bötfälls många, men få betalar sina böter. När det finns stor risk för att böter förblir obetalda bör personen dömas till annan påföljd än böter.

7. Beivra häleri, för att komma åt organiserade stölder

Professionella stöldligor är beroende av hälerinätverken. Privata bevakningsföretag bör få följa de stulna varornas väg från butik till hälare. Tydligare polisiärt arbete mot hälare.

8. Butiken ska vara en fredad zon

Handlare ska ha har rätt att avvisa personer, och de som vägrar lämna lokalen ska dömas för olaga intrång. Zonen ska sträcka sig fem meter från butikens entréer. Personer ska också kunna portas från butik.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063