"Ni kan tryggt fortsätta att äta norsk torsk"
Norges sjömansråd reagerade starkt efter WWF:s lansering av Fiskguiden 2016 i går, där till exempel torsken får rött och gult ljus, om den inte är antingen MSC-, ASC- eller Krav-certifierad. – Vi vill klargöra att svenska konsumenter tryggt kan fortsätta att äta torsk, sej och räkor från Norge, skriver de.
I ett pressmeddelande vill de förtydliga saker rörande det norska fisket.
De skriver bland annat att det norska fisket är kontrollerat och hållbart. Enligt dem följer den norska förvaltningen av torsk-, sej- och räkbestånden i Barents hav och Skagerrak samma principer:
All norsk torsk som fångas i Barents hav är MSC-certifierad på beståndsnivå. Dessutom är all norsk torsk som fångas norr om 62:a breddgraden MSC-certifierad.
Hela det norska sejfisket är MSC-certifierat på beståndsnivå.
Allt räkfiske i Norska havet och Barents hav är MSC-certifierat på beståndsnivå och den norska delen av räkfisket i Nordsjön och Skagerrak (Norska rännan) är under certifiering.
Vidare skriver de att MSC-märkningen inte alltid används i handeln, bland annat av kostnadsskäl, och det är upp till varje enskild producent att använda märkningen i butik. Därför, menar de, finns det norsk sjömat i butik som inte är märkt med MSC-logga, men som fortfarande kommer från MSC-certifierade bestånd.
Enligt Norges sjömansråd, stämmer inte WWF:s ändrade riktlinjer för torsk från Barents hav överens med den bild som norska myndigheter har.
– Det totala torskbeståndet och lekbeståndet har varit på rekordhög nivå. Att en period med mycket stort bestånd följs av en nedgång är i sammanhanget helt naturligt. Det skulle ske även utan fiske. Vår bedömning är att fisketrycket är optimalt givet beståndet, säger Knut Korsbrekke, forskare på Havforskningsinstituttet, Norges ledande centrum för havsforskning, i ett pressmeddelande.
Torsk i fiskguiden 2016
Rött ljus – Låt bli:
Om den är fångad i västra Östersjön.
Torsk som är fångad i nordvästra och nordöstra Atlanten.
Norsk kusttorsk.
Fiskguidens kommentar: "Torsken i Östersjön är mager och det är ännu osäkert varför. Dessutom har torsken "stannat" i sin tillväxt och blir könsmogen tidigare. Minimåttet för fiske av torsk har sänkts från 38 till 35 centimeter, då det finns en väldigt liten mängd större torsk. Det är bekymmersamt eftersom beståndets utveckling kan vara i fara."
Gult ljus – Var försiktig:
Om den är fångad i Barents hav.
Om den är fångad i Östra Östersjön.
Om den är fångad i Arktiska havet.
Fiskguidens kommentar: "Många torskbestånd är i dag överfiskade och betraktas som hotade. Östersjöns torskbestånd är under återuppbyggnad och har en förbättrad förvaltning i östra Östersjön, men storleken på individerna är inte bra. I västra Östersjön ser vi fortfarande brister och beståndens utveckling är inte säkrad."
Grönt ljus – Ät gärna:
Om den är MSC-certifierad.
Om den är Krav-certifierad.
Sej, gråsej i Fiskguiden 2016
Rött ljus – Låt bli:
Om den är trålad i Nordsjön, Skagerrak, Kattegatt eller nordöstra Atlanten.
Fiskguidens kommentar: "Sej har haft låg tillväxt i flera områden de senaste åren och är fortfarande känslig för överfiske."
Gult ljus – Var försiktig:
Om den är trålad vid Island, Färöarna eller Barents hav.
Grönt ljus – Ät gärna:
Om den är MSC-certifierad.
Om den är KRAV-certifierad.
Sej som är fångad med ringnot i Barents hav.
Om den är fångad med långlina eller garn vid Island.
Nordhavsräka i Fiskguiden 2016:
Rött ljus – Låt bli:
Om den är fångad i Skagerrak, Kattegatt eller Nordsjön.
Om den är fångad i eller i nordvästra eller nordöstra Atlanten.
Fiskguidens kommentar: "Fisket i nordvästra Atlanten är förknippat med stora mängder bifångst. Fisket av nordhavsräka i Skagerrak, Kattegatt och Norska rännan saknar effektiv kontroll och förvaltning."
Gult ljus – Var försiktig:
Om den är fångad i Barents hav.
Om den är fångad i Skagerrak och Nordsjön (norskt fiske).
Fiskguidens kommentar: "Det norska fisket efter nordhavsräka i Skagerrak och Nordsjön ligger nu på gult ljus tack vare förbättrad skötsel och kontroll."
Grönt ljus – Ät gärna:
MSC-certifierad nordhavsräka.
Krav-certifierad nordhavsräka.