23948sdkhjf

Insektsfärs och lupinkorv – storsatsning på framtidens protein

Vinnova delar ut en halv miljon kronor vardera till 15 olika projekt inom området alternativa proteiner.
Vad sägs om lite färs på syrsor och mjölmaskar, "ädelost" gjord på bönor eller korv av svenskodlad lupin?

Det är några av de projekt som får en halv miljon kronor vardera för att ta fram prototyper på hälsosam och god mat från klimatsmarta proteinkällor. Med andra ord olika alternativ till den konventionella köttproduktionen.

– Projekten kan också öka den svenska livsmedelsbranschens konkurrenskraft genom att produkterna som tas fram baseras på råvaror som kan produceras kostnadseffektivt i Sverige, säger Sebastian Axelsson, ansvarig för satsningen på Vinnova, i ett pressmeddelande.

Men för att konsumenterna ska vara beredda att ta steget till nya proteinkällor behöver de naturligtvis också smaka gott. Därför får projekten även delta i ett smakprovsevent i Måltidens hus i Grythyttan den 16 november. Vinnarna, som plockas fram av den meriterade panelen får möjlighet att söka följdinvestering på upp till två miljonor kronor för att utveckla prototyperna till färdiga produkter.

Se listan på alla projekten här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093