Därför blir inte Roslagsmjölk Från Sverige-märkt
Fem Roslagsbönder tappar möjligheten att få en Sverigemärkning av sin mjölk när de väljer att lämna Arla och istället förädla sin mjölk på Ålandsmejeriet.
De fem Roslagsbönderna har tillsammans 400 kor och producera alla ekologisk mjölk, som de nu planerar att sälja lokalt i Roslagen under det egna varumärket Roslagsmjölk.
Idén att testa lokalt producerat och marknadsförd mjölk kom från början inom Arla men föll när Arla blev danskt, berättar Fredrik Reinsson.
Roslagsbönderna uppger att intresset från den lokala dagligvaruhandeln har varit stort så här långt och de befarar att efterfrågan till och med kan vara större än vad de klarar av att producera.
De fem Roslagsfamiljerna som ligger bakom varumärket Roslagsmjölk är Åkesson i Barkö, Östhammar, Hansson i Ånö, Östhammar, Hansson i Väddika, Gim, Mattsson i Vattensta, Gimo och Reinsson på Väddö, Norrtälje.