Debatt: Sveriges bönder värnar miljön
Om svensk livsmedelsproduktion ska lyckas ta tillbaka de andelar som vi förlorat sedan EU-inträdet är vi tvungna att tänka nytt. Det skriver LRF:s ordförande Helena Jonsson i ett svar på Naturskyddsföreningens debattinlägg i Fri Köpenskap.
Ett hållbart brukande är en förutsättning för att lantbruket ska kunna leva vidare i generationer. Vi strävar dagligen efter att utveckla svensk livsmedelsproduktion och slå vakt om de svenska mervärdena. Det är tråkigt att Johanna Sandahl inte inser att varken de svenska mervärdena eller lönsamheten för Sveriges bönder skapas av lagar och regler – de kommer ur konsumenternas betalningsvilja. Inte heller är det lagstiftningen som levererar de svenska mervärdena. Det gör Sveriges bönder.
Det är Sveriges bönder som ser till att den svenska djurhållningen har friska djur och därmed använder minst antibiotika i hela EU. Vi har låg användning av växtskyddsmedel. Vi levde upp till EUs grisdirektiv om att grisar ska ha knorren kvar långt innan det fanns på pränt. Vi har helt enkelt visat att vi är fullt kapabla att ta ansvar och leverera hållbara produkter som konsumenterna vill ha. Världen behöver mer hållbar mat och Sveriges bönder är en del av lösningen.
Men faktum kvarstår: Vi konkurrerar på en global och öppen marknad och sedan EU-inträdet har svensk produktion tappat 25 procent av marknaden. I dag är hälften av den mat vi konsumerar importerad. Om vi ska lyckas ta tillbaka de andelar som vi förlorat är vi tvungna att tänka nytt. Här behövs en framsynt politik som inte likt Naturskyddsföreningen har fastnat i tron att en produktion som visar stor omsorg om djur och miljö behöver piskas fram med lagstiftning, föreskrifter och sanktioner.
Så nu är det upp till bevis för den nationella livsmedelsstrategin. En hållbar tillväxt på en fri marknad måste ta sin utgångspunkt i en ökad efterfrågan och det är därför logiskt att den nationella livsmedelsstrategin sätter upp mål om en ökad produktion av svensk mat. Politiker och myndigheter måste inse att en ökad svensk livsmedelsproduktion inte bara skapar tillväxt i landet utan även hjälper oss att nå miljömålen.
7 av 10 konsumenter har högt förtroende för Sveriges bönder. Det förtroendet har vi inte en tanke på att devalvera. Naturskyddsföreningen tror att de äger frågorna men det är bönderna som äger svaren. Nu behöver både konsumenter och bönder en politik som gör det lönsamt att ta hand om djur och miljö så bra som Sveriges bönder gör.
Helena Jonsson, förbundsordförande LRF
Här kan du läsa debattartikeln som Johanna Sandahl, ordförande i Naturskyddsföreningen, skrev i Fri Köpenskap.