23948sdkhjf

Tekniska grepp stoppar tjuven

Professionella stöldligor drabbar ofta många butiker samtidigt. I Skövde testar man nu ett nytt grepp, och larmar varandra om svinn via en app.

Stölder och snatterier är ett växande problem för dagligvaruhandeln. När en stöldliga härjat i ett område, är mönstret ofta tydligt:


— En stor livsmedelskedja konstaterade nyligen att om en handlare blivit av med all sin fläskfilé, så dröjer det inte länge innan nästa butik i närheten larmar om att de blivit av med sin fläskfilé de med, säger säkerhetskonsulten Pia Karlsson som driver P.I.A. Konsult.


Tillsammans med bolaget Next Skövde lanserar hon nu i april mobilappen Stoppa tjuven, som testkörts av ett 30-tal butiker i Skövde under det senaste året.


Idén med Stoppa tjuven är att alla aktörer — från butiker och köpcentrum till vaktbolag, fastighetsägare och polisen — inom ett geografiskt område ingår i ett nätverk som är samman-kopplade i appen.


När en butik exempelvis upptäcker en större stöld, rapporteras den i appen och en varning går ut till alla som finns med i nätverket. Polisen har en egen anslagstavla i appen, där de lokalt kan gå ut och informera och varna.


En av de butiker i Skövde som börjar använda Stoppa tjuven är Lidl.


— Vi tycker att man måste samarbeta för att höja säkerheten och ser inte säkerheten som någon konkurrensfråga. Min förhoppning är att det här ska ha en avskräckande effekt för kriminella, säger Mats Månsson, projektledare säkerhet Lidl.


— Vi håller på att göra en översyn av säkerheten överhuvdtaget i företaget, och Stoppa tjuven är ett av de verktyg vi testar nu. Det är ett bra initiativ och ett bra sätt att utbyta information och hjälpa varandra.


Tidigare har exempelvis enskilda centrumföreningar försökt kommunicera kring stölder och annan brottslighet via ringlistor och mejlgrupper. Med appen är tanken att man ska kunna få med fler aktörer på tåget, på ett mer effektivt sätt.


—På det här sättet knyter vi ihop alla butiker på ett handelsområde — och olika handelsområden till en grupp som kan kämpa emot stölderna tillsammans. Det handlar om att se varandra som kollegor inom handeln, och informera om när något händer, säger Pia Karlsson.


Genom informationen som kommer in via appen räknar man med att också få tydliga indikationer på vilken typ av brott som är på tapeten — stölder är exempelvis ganska tydligt säsongsrelaterade. När grillsäsongen drar igång skjuter köttstölderna i höjden.


— Genom att samarbeta mot buset kan vi ligga steget före och höja vaksamheten när något är på gång. Varje varning blir en väckarklocka.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078