23948sdkhjf

Sundström fick inte ansvarsfrihet i Swedbank

Både sparkade vd:n Michael Wolf och ordförande Anders Sundström nekades ansvarsfrihet för 2015 av Swedbanks årsstämma. Det betyder att de kan stämmas för att ha orsakat banken och ägarna ekonomisk skada.

Anders Sundström är, förutom sitt uppdrag som styrelseordförande i Swedbank, som han nu lämnar, också ordförande i Kooperativa Förbundet, KF, och Coop Sverige AB. Uppdrag som han räknar med att ha kvar.


Debatten före omröstningen var bitvis både hätsk och känslosam. Aktiespararna och flera mindre ägare yrkade på nej till ansvarsfrihet medan företrädare för flera storägare, bland andra Första AP-fonden och Folksam ville bevilja hela styrelsen ansvarsfrihet för 2015. Det var också rekommendationen från bankens revisor Svante Forsberg från Deloitte.


Han påpekade att de uppmärksammade fastighetsaffärerna samt krediterna till gruvbolagen Northland inträffade i år och därför kommer att behandlas på nästa årsstämma.

Kritikerna vann


Kritikerna lyckades dock samla tillräckligt med röster. 16,6 respektive 16,9 av rösterna beviljade inte Sundström respektive Wolf ansvarsfrihet. Övriga styrelseledamöter fick ansvarsfrihet.

Efter omröstningen bläddrade Anders Sundström i papper framför sig och det var alldeles tyst i stämmosalen.

Att de båda inte beviljats ansvarsfrihet innebär bland annat att de blir personligen ansvariga och kan stämmas för att ha orsakat banken ekonomisk skada. Att årsstämmor inte beviljar ledande personer i storföretag ansvarsfrihet är mycket ovanligt. Till undantagen hör Telia där det hände förre vd:n Lars Nyberg och styrelsemedlemmar i HQ-bank.

Till de som försvarade Anders Sundström hörde finansmannen Carl Bennet.

- Utan Anders hade vi sett en annan struktur, det kan jag lova er, sade Bennet om de risker Swedbank stod inför under finanskrisen. Han gav därefter en känga till valberedningen och stora institutionella ägare, för att de valt att byta ut ordföranden och undrade om det är affärspressen som tillsätter och avskedar ledamöter i svenska företag.

Ingen bra uppmärksamhet


Anders Sundström pekade när stämman inleddes på de senaste årens stora aktieutdelningar, hur ledningen sänkt risknivån i banken och lyckade satsningar på digitaliseringar.

- Men vi har också fått medial uppmärksamhet, som vi inte känner oss nöjda med, sade han.

Han upprepade att det borde ha funnits ett regelverk på plats för att hantera ledande befattningshavares affärer och att styrelsen skärpt reglerna.

- Samtidigt vill jag säga att det är ingen kund som kommit till skada, sade han och tackade även den sparkade vd:n Michael Wolf för hans insatser.

- För mig var kanske den svåraste dagen när jag fick besök av ett antal medarbetare som ansåg att vi skulle anmäla chefen för misstänkt marknadsmissbruk.

Applåder för Bonnesen


Tillförordnade vd Birgitte Bonnesen fick applåder efter sitt anförande där hon lyfte fram vad banken gjort vid sidan av skandalerna.

Hon sade bland annat att sex miljarder kronor av utdelningen går till att stärka den svenska befolkningens pensioner, att Moody´s höjde kreditbetyget i fjol och att var fjärde svenskt hushåll finansierar sin bostad med hjälp av Swedbank.

- 2,8 miljoner kunder använder internetbanken och mobilbanken, hos oss och hos våra samarbetspartner bland sparbankerna, säger hon.

På fråga från Folksams ägaransvariga Carina Lundberg Markow, som också företräder KPA Pension, om Swedbank erbjuder skatteplanering av det slag Nordea gjort enligt de så kallade Panamaläckorna, svarar Bonnesen att banken inte erbjuder skatterådgivning till privatkunder.

TT

Fakta: Swedbanks ledarskapskris i korthet



Swedbanks årsstämma följer på en turbulent tid för storbanken, präglad av misstankar om insiderhandel, olämpliga fastighetsaffärer i ledningsgruppen och en ägarrevolt mot styrelseordförande.
Vd Michael Wolf fick sparken i februari. Och bara sex dagar före tisdagens stämma meddelade valberedningen att man drar tillbaka sitt förslag om att förlänga uppdraget för styrelseordförande Anders Sundström.
Turbulensen började med Dagens industris avslöjande i september i fjol om att Swedbanks finanschef Göran Bronner och storbolagschefen Magnus Gagner-Geeber ägnat sig åt privata fastighetsaffärer vid sidan om. Bankens hantering av affärerna utreds av Finansinspektionen.
Gagner-Geeber fick sparken i december och knappt två månader senare fick Wolf sparken. Först hänvisade Sundström till bristande ledarskap och dåligt kundförtroende, men kort efteråt framkom det att Swedbank även anmält Wolf för misstänkt insiderhandel.
Bronner slöt då först upp bakom Anders Sundström, men meddelade i mars att han hoppar av. Sedan dess har förtroendet för Sundström bland bankens ägare visat sig för svagt för att han skulle kunna sitta kvar. Valberedningen har därför föreslagit att vice ordförande Lars Idermark tar över.

Fakta: Tio procent kan stoppa ansvarsfrihet

För att bevilja ansvarsfrihet krävs att en majoritet på stämman röstar för förslaget. Men ansvarsfrihet kan oavsett om en majoritet stödjer förslaget nekas om en minoritet på minst 10 procent av Swedbanks ägare röstar nej på stämman.
Huvudpoängen med att inte ge ansvarsfrihet är att hålla dörren öppen för aktieägarna att stämma ledamöterna och kräva skadestånd. Ges ledamöter och vd ansvarsfrihet krävs det att det tillkommer nya fakta efter stämman för att skadestånd ska kunna utkrävas.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063