23948sdkhjf

Medelhavsmaten är hans kall

Medelhavsmaten är fantastisk. Den är både god och hälsosam och det har vi ett ansvar för att berätta, menar Måns Falk, ansvarig för Accademia Di Luca. Själv älskar han både svensk och italiensk mat, bara den är vällagad och gjord med kärlek.

Accademia di Luca är matleverantören Di Luca & Di Lucas kunskaps- och matakademi. I snart fyra år har akademien spritt kunskap om medelhavsköket i allmänhet och det italienska köket i synnerhet till handlare, butikspersonal och privatpersoner.


Ansvarig för akademin sedan starten 2012 är Måns Falk, som driver verksamheten tillsammans med dietisten Sanna Engerdahl.


– Vi är ett utbildningsnav inom koncernen. Vi ska sprida kunskap om medelhavsmaten, vara specialister och äga kunskapsområdet, säger Måns.


Satsningen är helt uppenbart en del av Di Luca & Di Lucas strategi att äga sin egen berättelse. Men när man träffar Måns råder inget tvivel om att hans engagemang är äkta. Han har arbetat med mat på olika sätt i hela sitt yrkesliv och har blivit alltmer förtjust i det italienska köket.


— Det är fantastiskt gott. Men det är också hälsosamt och det är viktigt för oss att berätta. Det är ett sätt att ta ansvar för de produkter vi säljer, säger Måns.


Frågar man honom vilken mat han tycker allra bäst om så tränger hans genuina engagemang för mat fram:


– Jag älskar vällagad mat. Sedan spelar det ingen roll om det är svensk husmanskost eller en italiensk pasta. Finns det bara kärlek och engagemang så blir det gott, säger han.


Måns började sitt yrkesliv som kock. De första tio åren efter skolan arbetade han på krogar som Erik Lallerstedts krog Eriks fisk i Stockholm och på Park Avenue i Göteborg. Men när han fick barn blev arbetstiderna svåra att kombinera med livet som förälder. Han började arbeta på en lunchrestaurang men tyckte inte att det var lika inspirerande.


Han började istället studera statskunskap på Stockholms universitetet. Men maten ville inte släppa taget om honom. Av en slump blev han tillfrågad av Vivo Stockholm om han ville skriva recept åt dem – en företeelse som fortfarande låg i sin linda inom dagligvaruhandeln. Och så var han tillbaka inom matens värld. Det här öppnade vägen in i matskribenternas värld. Snart jobbade han på tidningen Ica-Kuriren som matskribent och så småningom som redaktör.


Men så en dag fick han en fråga av Christian Di Luca, son till Di Luca & Di Lucas grundare Fernando Di Luca. Christian undrade om Måns ville starta en akademi inom företaget.


– Det var klart jag ville. Det var en fantastisk möjlighet, säger han.


Fri Köpenskap var med en kväll före påsk när Måns Falk hade en informations- och matlagningskväll med en grupp medarbetare på Coop i Orminge. Måns berättar detaljerat om den hälsosamma olivoljan, hur den framställs och vad som skiljer olika sorter åt. Gäster får provsmaka fyra olika sorter och försöka sätta ord på smakupplevelsen.


− Känner ni att den här olivoljan luktar lite gräs och har en viss pepprighet? frågar Måns.


Kvällen fortsätter med att Måns berättar och olika sorters parmesanost som gästerna får provsmaka. Sedan får de dela upp sig i fyra olika grupper och laga en italiensk måltid ihop.


Sedan starten av akademin har Måns och hans medarbetare haft ett 25-tal butiker på plats i företagets provkök på Alsnögatan på Södermalm i Stockholm. Han har också varit med om att genomföra massor av utbildningar ute i butikerna. Bara sedan nyår har de hunnit genomföra tio sådana, berättar Måns.


− Intresset för mat och matlagning bara ökar. Det är jätteroligt, säger Måns.


Om Måns Falk


Aktuell: Ansvarig för Accademia di Luca.


Ålder: 52 år.


Familj: Fru och tre barn, två söner, 21 och 24 år och en 12-årig dotter.


Bakgrund: Har tidigare jobbat som bland annat kock och matskribent.


Fritidsintressen: Tycker om att läsa – och att röra på sig. Cykelfrälst sedan ett par år. Fotbollsfantast – ”missar aldrig en hemmamatch med Djurgården”.


Senast lästa bok: Åse Seierstads biografi om Anders Breivik, ”En av oss”.


Favoritmat: ”Egentligen stekt fläsk med löksås men italienaren i mig föredrar en riktigt bra Spaghetti Vongole”.


Vill äta middag med: Thore Wretman. ”Den enskilt mest betydelsefulla personen för svensk gastronomi”.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078