Trots EU-förbud: Farliga ämnen i frukt och grönt
Många av världens farligaste bekämpningsmedel har under de senaste fem åren hittats i mat som säljs i Sverige. Det visar en granskning som Ekot har gjort.
När Ekot gjorde en egen koll på ämnena som hittats i stickkontrollerna upptäckte de att Livsmedelsverket påträffat hela 22 förbjudna ämnen i livsmedel, främst – men inte enbart – i frukt och grönsaker som odlats utanför EU-länder. Det ska röra sig om 150 fall de senaste fem åren, och hormonstörande ämnen hittades i till exempel äpplen, apelsiner, russin, vindruvor och chilifrukter. Att hormonstörande ämnen är farliga även i mycket små dosor vet vi i dag, men exakt hur små är oklart.
– Det påverkar till exempel reproduktionen och förmågan att få avkomma. Det är ju egenskaper som är oacceptabla egentligen, säger Peter Bergkvist, strategisk rådgivare på Kemikalieinspektionen, till Ekot .
– Just när det gäller de här hormonstörande ämnen så är inte bara de doser man utsätts för relevant, utan även när man utsätts för de här ämnena, säger han vidare.
Men utvecklingen går åt rätt håll, menar Livsmedelsverket.
– Antalet fall som innehåller så höga nivåer att de är skadliga för oss konsumenter minskar. Om vi håller oss till överskridande av gränsvärden så har det minskat drastiskt sedan 2009. Då är det en klar trend rakt neråt, säger Petra Fohgelberg, statsinspektör på Livsmedelsverket till Ekot.