Frukt och grönt drog priserna
Frukt och grönsaker hjälpte till att dra upp konsumentpriserna med 0,3 från januari till februari. Konsumentpriserna totalt steg med lika mycket, enligt månadens Konsumentprisindex.
Det uppvägs delvis av att kaffe, te och kakao blev 2,9 procent billigare under månaden. I övrigt höll sig prisändringarna för de olika varugrupperna inom en procent.
Inflationstakten, det vill säga förändringen i KPI under de senaste 12 månaderna, var 0,4 procent i februari, vilket är en nedgång från föregående månad då den var 0,8 procent.
Till uppgången i februari 2016 bidrog framförallt prishöjningar på livsmedel (2,2 procent) som påverkade inflationstakten med 0,3 procentenheter. Prishöjningar inom delindex för avskrivningar (7,5 procent) som främst berodde på ändrat ROT-avdrag, kläder och skor (3,4 procent), gruppen diverse varor och tjänster (2,8 procent) samt restauranger (2,7 procent) bidrog med 0,2 procentenheter vardera.
Senaste 12 mån Sedan 2014 0,0 Totalt (kpi) 0,4 0,3 0,3 Livsmedel o drycker 1,6 3,1 0,3 Kött1,1-0,10,3Frukt6,68,92,7Grönsaker2,58,93,5Mjöl, gryn, bröd2,12,00,6Mjölk, ost, ägg0,3-0,4-0,9Fisk, fiskkonserver5,58,2-0,4Läsk, vatten, juice0,71,8-0,2Kaffe, te, kakao0,63,2-2,9Matfett2,02,81,0Glass, sötsaker1,11,0-1,0Övrigt1,82,50,4