Debatt: Dags att dagligvaruhandeln själv tar ansvar
Dagligvaruhandeln måste själv ta ett kliv framåt och axla ett tydligare ansvar för sina säkerhetsfrågor. Det egna säkerhetsarbetet är det slutliga skyddet mot en snabbt föränderlig omvärld där kriminaliteten och hoten ständigt ändrar form, skriver Monica Hallin, vd Vindico Group.
Sedan dess har säkerhetsarbetet inom svensk dagligvaruhandel genomgått stora kvalitativa förändringar. Men på mycket kort tid har omvärlden förändrats ytterligare, i skuggan av bland annat terrorhotet och flyktingsituationen, vilket kräver ett mer proaktivt säkerhetsarbete.
Vi har under lång tid gått mot det faktum att företagen förväntas ha förmåga att hantera de flesta av sina säkerhetsproblem själva.
Brottslingarna är beredda att ta större risker, väl medvetna om att risken att gripas och lagföras är relativt låg och de angriper butiker från alla flanker. Att utifrån nya brottsliga företeelser våga ifrågasätta traditionella lösningar kommer att vara en viktig förutsättning för att lyckas med sitt säkerhetsarbete. Det man traditionellt fokuserat på att skydda kanske inte längre är det som är mest skyddsvärt?
Framtiden är redan här och för att stå rustad måste företagsledningarna inom dagligvaruhandeln sätta till mer resurser till säkerhetsfunktionen, identifiera verksamhetens risker och behov, ställa tydliga krav med lika tydliga mål – hur ska säkerheten bedrivas i företaget? Vad är målet? Vilka är våra kravställare och vilka krav ska vi ställa på våra leverantörer?
Säkerhetsarbetet måste ses som en tillgång, en nödvändig funktion i butiksverksamheten för att företaget ska nå uppsatta mål. Tyvärr förekommer det fortfarande, år 2016, att säkerhetsarbetet inom handeln kan definieras i en säkerhetsfunktion med ett uttalat säkerhetsansvar men med total avsaknad av både verktyg och mandat att axla ansvaret och därmed möjligheten att bedriva det säkerhetsarbete som verksamheten efterfrågar.
Det finns naturligtvis mycket goda exempel på effektivt, kompetent och kontinuerligt säkerhetsarbete inom handeln, men fler måste ta sitt ansvar, den generella säkerhetsnivån och medvetandegraden måste höjas.
Att rättssystemet saknar resurser och att delar av lagstiftningen och tolkningen av den inte är förenlig med verkligheten är ett känt faktum sedan många år. Att ropa på politiska åtgärder för att åtgärda eländet är naturligtvis mycket viktigt och det görs också via olika branschorganisationer. Men parallellt med det arbetet måste dagligvaruhandeln själva ta ett kliv framåt och axla ett tydligare ansvar för säkerhetsfrågorna i sina verksamheter.
Oavsett polis, myndigheters och politikers tillkortakommanden så kvarstår möjligheten att påverka säkerheten i det egna företaget dygnet runt, året om. Det egna säkerhetsarbetet är det sista och slutliga skyddet mot en snabbt föränderlig omvärld där kriminaliteten och hoten ständigt ändrar form.
För att bedriva dagligvaruhandel med trygghet och lönsamhet i en säkerhetsmässigt mycket snabbt föränderlig värld krävs kompetens, gamla och nya verktyg, samarbete och erfarenhetsutbyte – allt detta är på plats, nu fattas bara dedikerade och tillräckliga resurser.
Monica Hallin, vd Vindico Group