Debatt: Ta vardagsbrotten på allvar
För de flesta har Sverige blivit tryggare, men för de som drabbas av brott drabbas allt oftare. Sveriges flathet i att beivra små vardagsbrott bidrar till utvecklingen, skriver Per Geiger, säkerhetschef på Svensk Handel.
Sanningen är att för de flesta medborgare har Sverige blivit tryggare och säkrare, men de som drabbas av brott drabbas allt oftare. Polariseringen i samhället ökar, de trygga blir allt tryggare, de otrygga allt mer otrygga. För medborgare och företagare i utsatta områden är det här dyster läsning. Jag är övertygad om att Sveriges flathet när det gäller att beivra de små vardagsbrotten är en bidragande orsak till denna utveckling. När det är fritt fram att stjäla, trakassera och råna följer de grövre våldsbrotten som ett brev på posten. När 99.9 procent av butikstjuvarna kommer undan påföljd eller när domstolarna struntar i att tjuvar använder våld mot personalen befinner vi oss utan tvekan på ett sluttande plan.
Det är lätt att skylla på att omvärlden blivit hårdare, att det helt enkelt är så här mänskligheten utvecklats, men varför klarar sig då vårt grannland så mycket bättre? Samtidigt som antalet brott per invånare stadigt stiger i Sverige lyckas Norge år för år få utvecklingen att gå åt andra hållet. I New York lyckades man vända en extrem hög brottslighet och bli ett föredöme när det gäller lokal brottsbekämpning.
Slutsatsen man kan dra är att det går att vända den utveckling vi ser i Sverige idag, men det kräver hårt och målinriktat arbete. Polisen måste få tillräckliga resurser för att kunna utreda och förebygga mängdbrotten, men även tvingas leverera helt andra resultat än man gör idag. Åklagare och domstolar måste förmås ta mängd- och våldsbrott på större allvar. Vi behöver skapa ett samhälle där det lönar sig att vara laglydig och där kriminella handlingar straffar sig. Det är en grundpelare i ett civiliserat samhälle och det är hög tid att våra politiker levererar sin del av samhällskontraktet!
Per Geijer