23948sdkhjf

Dålig koll på sommarjobbarna

Närmare 9 av 10 dagligvaruhandlare anställer sommarjobbare. Få kontrollerar dock cv och referenser, vilket kan leda till interna oegentligheter.
Interna oegentligheter, som stölder och informationsläckor, kan stå ett företag dyrt. Dagligvaruhandeln är en bransch med hög personalomsättning, och inte minst inför semesterperioden rekryteras nya medarbetare på löpande band. Än så länge är det dock få företag som kontrollerar de sökande innan de anställs:

– Bakgrundskontroller vid rekrytering ligger i tiden, det blir mer och mer aktuellt för allt fler. Men inom dagligvaruhandeln är det ännu inte särskilt vanligt, vilket är lite märkligt med tanke på vilka konsekvenser fel person på fel plats kan få, konstaterar Henrik Carlberg, vd för säkerhetskonsultföretaget 2Secure Screening.

– På sällanköpssidan däremot, har vi märkt en ökad efterfrågan de senaste två, tre åren.

Henrik Carlberg berättar att 2–3 procent av alla cv:n innehåller så pass mycket försköningar att de kan anses som lögner. Vid en fullständig bakgrundskontroll kontrolleras betydligt mer än bara om personen i fråga har dömts för något brott.

– Om det handlar om en tjänst där riskerna är stora, exempelvis kassaansvarig, ansvarig för ekonomi eller ansvarig för öppning/stängning, så tycker jag inte att ett utdrag ur belastningsregistret räcker, framhåller Svensk Handels säkerhetschef Per Geijer.

– Det vanligaste är att vi upptäcker lögner i cv eller kring tidigare lönenivåer. En sådan lögn räcker för att jag ska avråda från anställning.

Henrik Carlberg säger att man nu börjar bli mer medveten om hur hela arbetsmiljön kan sättas ur spel av en felrekrytering. Personer som far med osanning har också större benägenhet att hålla på med oegentligheter och omoraliskt beteende.

– Vi ser att det har ökat ordentligt med bakgrundskontroller, framför allt när det handlar om rekrytering av lagerpersonal, säger Susanne Lindgren, vd för rekryteringsföretaget Retail Knowledge.

Retail Knowledge tar då in ett säkerhetsföretag som sköter hela bakgrundskontrollen.

För de som rekryteras till bolagets egna uthyrningsverksamhet begärs alltid ett utdrag ur belastningsregistret. Samma policy har rekryteringsbolaget Store Support, som begär belastningsregisterutdrag av den sökande och kontrollerar cv och referenser på egen hand.

– Den personal vi skickar ut till våra kunder får inte har en bakgrund som innebär säkerhetsrisker, säger Store Supports vd Erik Rönnby som tror att det blir viktigare att kontrollera vem man anställer, framförallt inom detaljhandeln.

– Allt handlar om att minimera riskerna på arbetsplatsen. En prick i registret behöver inte betyda att det är en dålig rekrytering, menar Henrik Carlberg.

Hanna Stenvall
hanna.stenvall@fri-kopenskap.se
08-670 41 70
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078