Polarbröd satsar på bageriet
Familjeföretaget Polarbröd kan stoltsera med världens största tunnbrödsbageri. I veckan invigdes det nya 770 kvadratmeter stora torrlagret i bageriet för hårt tunnbröd, kulmen för flera års investeringsskjuts.
Investeringarspengarna går till att utveckla brödkvaliteten, höja produktionskapaciteten, till arbetsmiljön och till att nyanställa teknisk personal. Bageriet har i dag 90 årsanställda och är en viktig arbetsplats i Västernorrland.
Fler investeringar på gång
Polarbröd planerar för för ytterligare investeringar på nära 28 miljoner kronor under 2016-2017 i bageriet i Bredbyn för lagerutrymmen och produktionsförbättrande åtgärder.
– Vi har bakat bröd i över hundra år och med investeringarna i bageriet i Bredbyn säkrar vi gott och hållbart bakat bröd i minst hundra år till, säger Karin Bodin , Polarbröds vd.
Ett eget språk för tunnbröd
Gäster och besökare fick förutom en rundvandring och visning av bageriet, delta i premiären av Polarbröds senaste smakprojekt – Tunnbrödssensorik. Det är ett språk som tagits fram i samarbete med sensorik- och smakexperten Johan Blanche , för att beskriva tunnbrödens karaktär utifrån utseende, doft, smak, och konsistens.
Från familjebageri till tredje störst
Polarbröd har vuxit från ett litet familjebageri till Sveriges tredje största producent av matbröd, med 353 anställda.
2014 omsatte företaget 789 miljoner kronor och bakade drygt 37 000 ton bröd på de tre Polarbagerierna i Älvsbyn, Bredbyn och Omne.
Utöver brödverksamheten finns även energibolaget Polarkraft AB i koncernen som från hösten 2014 producerar vindel för koncernens behov.
I december 2005 övertog den femte generationens bagarbarn huvudägandet i familjeföretaget Polarbröd. Vd är Karin Bodin och moderbolag är Polinova AB. Polinova är dessutom huvudägare till Polfärskt Bröd AB. Anna Borgeryd , styrelseordförande i Polarbröd, är tillsammans med systern Karin Bodin huvudägare av koncernen. Sammantaget arbetar mer än 525 personer i nära anknytning till koncernen.
YLVA ÅKESSON